Een goed jaar geleden opende Jens Van Bouwel een nieuwe bakkerij in de Oudstrijdersstraat te Oelegem in het pand dat vrij kwam door het faillissement van bakkerij M. Jacobs. Na 9 maanden werd er door Jens en zijn team al een nieuwe weg bewandeld met een nieuwe oven en atelier , kortom een nieuw verhaal. Een goede gelegenheid nu om dit rollercoaster jaar terug te beleven . Om in de sfeer te blijven, plaats van interview , de winkel zelf te midden de geuren van verse pistolets en smeuïge koffiekoeken.

Wie is Jens?

Jens kreeg zijn opleiding aan de PIVA met als specialiteit patisserie en chocolaterie. Na een periode bij bakkerij Manus te Brasschaat koos hij even voor de richting horeca-restaurant met periodes in het Hofke van Bazel en het Hof van Cleve. Enerzijds waren de horeca uren een probleem met zijn gezinsleven en anderzijds was er ook de constante liefde voor de patisserie. Roskam, Ekeren en Mortier, Brasschaat waren een tussenstap naar een eerste eigen zaak. Dit project te Merksem duurde helaas maar een maand , door grote infrastructurele problemen. “ Ik had mijn huiswerk niet gemaakt en in feite een kat in een zak gekocht” dixit Jens. Toen zag hij de leegstaande bakkerij hier in Oelegem en hij was direct verkocht. Mits wat kleine aanpassingen ging hij van start. Het zelfbedieningsconcept van de vroegere bakkerij werd gestopt ( heeft meer een supermarktgevoel en slaagt in België zeker niet aan )

Op school had ik al een idee over een eigen zaak te starten. Zelfs thuis met de Kerstperiode maakte ik “buches “en verkocht ze. Juanita mijn vrouw komt ook van de PIVA, waar ze hotel studeerde. Onder meer in De Vlegel Mortsel en bij Het Fornuis ( Johan Segers) deed ze ervaring op als bediende.

De enquête van verleden jaar?

Je kan dit een eigen insteek noemen. Zelf was ik niet content over de kwaliteit van de pistolets ( deze werden toen deels geleverd en deels bake -off afgebakken. Zelf maken zou echter een verbouwing van het atelier betekenen. Dus gingen we eerst onze klanten toetsen. Die waren helemaal niet enthousiast over onze pistolets en dan was de knoop rap doorgehakt. De nieuwe oven en atelier werd geopend op 1 december 2018 en de verkoop van pistolets steeg met 3 x meer. Een paar soorten brood bakken we ook zelf , de rest komt van een brood-banket service waar we zeer tevreden over zijn. Nu begin ik rond 4u30 in de bakkerij. Moest ik alle brood erbij nemen dan zou ik zeker moeten starten om middernacht. Dit zou ook bijkomende personeelskosten met zich meebrengen en boven de bakkerij zijn er ook bewoners. Misschien zouden die dat ook niet leuk vinden he?

Zuurdesem is hip, een hype?

Toch wel een beetje. Het deeg moet een lange weg ondergaan, dus je kan er vroeg mee beginnen ( lang rijzen).Het heeft wel een mindere houdbaarheid en er is ook maar een bepaald publiek voor. Ik heb er zelf een twee a drie soorten van. Het is wel lekker met een kaasschotel , maar eerlijk ik zou het toch niet lusten met choco.

Onlangs las ik een quote van de CEO van La Lorraine: “ De echte innovatie in brood komt van supermarkten. De gewone bakker is blijven steken bij klassiek brood”. Ik vind het persoonlijk totale nonsens.

Ik ook. De kwaliteit bij bepaalde supermarkten is wel iets beter geworden maar de feeling zoals bij een warme bakker hebben ze nooit. Enkele grote hypermarkten hebben hier en daar wel een volledig autonome warme bakkerij( sommige Carrefours en in Frankrijk Auchan) Maar geef toe , hier met de open bakkerij en atelier heb je contact met de klant en kan je het ambacht laten zien. ( nnvdr. Is waar als je Jens in het atelier bezig ziet denk je bv. zeker aan Jeroen Meus die in Dagelijkse kost geregeld zijn vensterkijkers groet) Een bakkerij moet zich onderscheiden door goed gerief en niet door met prijzen te concurreren.

Patisserie.

Mijn core business. Patisserie is mijn grote liefde. Ik gebruik alleen verse producten. De verse melk komt hie recht van de boer  ,van ‘t Lekker Koeike.( Hallebaan 21 A Oelegem – waar iedereen terecht kan voor lekker roomijs , zuivelproducten en zelfs een pannenkoek   degusteren )Ik gebruik ook verse vanillestokken en je zult geen gram margarine in mijn atelier vinden. Ik kies mijn grondstoffen zelf . Ik zou blijven creëren. Recent is mijn broer tot de zaak toegetreden. Dit geeft nog meer opportuniteit. We gaan ons nu ook wagen aan confiserie koekjes, marshmallows e.d. Chocolade staat ook nog op het programma. Tegen Sinterklaas willen we hiermee rond zijn.

Speciale thema’s zien we ook vaak in de winkel.

Ja ,zo hadden we recent iets voor Vaderdag en verleden jaar hadden we een “special” rond de Rode Duivels en de Wereldbeker. Ik ben heel creatief en zou blijven creëren. Wil bijna constant mijn assortiment veranderen. Gelukkig heb ik rond mij wel iemand om me in te tomen.

Personeel.

We hebben in de week een vaste part time , die excellent werk levert. ( Laura , een toffe verschijning hoor!)Voor de rest hebben we een aantal studenten. Het is soms wel een komen en gaan. De huidige tendens is dat de meesten wel wat teveel verwachten naar uurloon en naar werkuren. Zelf heb ik ook de openingsuren toch wat aangepast naar mijn gezinsleven. Daarom ook dat we woensdag toe zijn en ik ook wat tijd heb voor de kinderen.

 

De Bistro.

Hebben de ruimte kleiner moeten maken voor de installatie van het nieuwe atelier en de oven. Ze was wel wat te groot met 25 plaatsen. Nu komen we aan ongeveer 10 plaatsen en dat is ruim genoeg.

 

Tot slot ,motivatie?

Zeker, de enquête heeft veel motivatie gegeven. Heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik terug naar de bank moest.

En nu aftellen naar het weekend , dan kunnen we weer smullen van “vloerekes, boterpistolets, en koffiekoeken . en de Zondagskrant ligt ook altijd klaar!

 

Test en foto’s: G. Charrin