And the Eurosong 2023 winner is …Gustaph!

Eurosong bereikte zijn hoogtepunt zaterdagavond tijdens een live televisieshow in Paleis 12.  De 7 kandidaten stelden de afgelopen week al hun deelnemende nummers voor in een soort Vrede op Aarde huis. Gastheer van dienst,  geen Sven De Leijer, maar Peter Van de Veire.  Inzet, geen Vrede op Aarde trofee, maar het felbegeerde ticket Eurovisiesongfestival Liverpool.

In de vakjury zetelden Alexander Rybak, Laura Tesauro, NikkieTutorials en Jérémie Makiesie met de nodige kritische noot als positief advies.

De show spetterde een glorieuze intro met de 7 kandidaten die Eurovision songs op het publiek afvuurden.  Ook werden Nicole en Hugo niet uit het oog verloren met een mooi ‘Baby Baby’  als eerbetoon van de ganse groep.  Heel Vlaanderen wilde merci zeggen voor die vele Nicole en Hugo momenten.  Hugo, aanwezig in het publiek, pinkte een traantje weg naar zijn Nicole.

Wat het geheim is om te winnen volgens Alexander Rybak?  De kandidaten moeten gewoon het gevoel terug ervaren van toen ze voor de eerste keer  hun song hoorden of schreven.

Hunter Falls brak het Eurosong ijs met het uptempo ‘Ooh la la’, bijgestaan door 2 backing vocals,  meesters in het synchroon dansen rondom en voor de microfoon.   De juryleden werden er al reuzeblij van.

De roze stuiterbal Chérine verveelde  zeker niet met ‘Ca m’ennuie pas’.  Een act vol verrassingen en rariteiten in haar Pikachu-achtige wonderwereld met imaginary friends.

The Starlings startten vocaal en visueel zeer sterk met de staande gitaar die symbolisch en centraal op het podium haar plaats opeiste.  Hoe harmonisch ze samen zijn, zo contrasteerde hun outfit, zwart en wit.  Alleen maar superlatieven van de jury , strong song, strong persons.  Voor Kato was het zeer emotioneel om te zingen, gezien de autobiografische context van de song.

Tijd voor Ameerah in het rood!  Ze doet graag eens zot en je waande je in het luxueuze LA, waar ze veel vertoeft.  Pure fun in haar extravagante club ‘The Carnival’. ‘Honey, that is how you do a show!’ aldus Nikkie.

Daarna een hoed met een man onder… ‘Gustaph’, met een Eurovisie palmares, als backing bij Sennek en Hooverphonic .  Een Boy George feestje vanaf het eerste moment die vanaf seconde 1 véél energie deelt, wat een must is in die 3 minuten.  All made bij Gustaph!  De muziek, de visuals en zijn vriendinnen zongen in de backings.  ‘Een kleine lieve flamingo’, aldus Peter Van de Veire.  ‘Overheerlijk’ en ‘Voetbal tot  the next level’. (Nikkie)

Gala Dragot, de niet geblondeerde Angèle, sloeg erin in haar eigen stijl Adèle, Billie Eilish en Björk te bestuiven.  Een zeer hypnotiserende stem, meer heeft ze niet nodig om te overtuigen.  Super spontaan zoals ze is, ging ze haar opzet in een uitgebreider puur Gala betoog verduidelijken aan de jurylid Alexander.

Loredana mocht als laatste met de eeuwige steun van haar Patje, véél power  brengen en werd bijgestaan door een reuzerobot zoals uit de films.

Na een superspannende punten geving à la Eurovisie, zag Gustaph zijn nummer naar de eerste plaats schuiven met een totaal van 278 punten.   De kijker en het live publiek mochten meegenieten van zijn reactie: geluk, emotie, verbazing en even in gedachten weg van deze wereld. Is this a dream?

Toen Gustaph zijn lied nog eens zong, bleek het een nummer met grote impact te zijn, Paleis 12 ontplofte.

De 67 ste editie van het Eurovisiesongfestival gaat door op 9,11 en 13 mei.(finale) Gustaph mag zijn agenda beginnen vrijmaken.

 

Rangschikking:

1.Gustaph: 278 punten

2.The Starlings: 277 punten

3.Gala Dragot 271 punten

4.Chérine 268 punten

5.Ameerah: 171 punten

6.Loredana: 167 punten

7.Hunter falls: 128 punten

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.