Vapeurs 4

 

Uitgezonderd! Begon in 2017 met de eerste productie van Vapeurs. Toen nog met de bijnaam: Ladies at the Theatre. Het ludiek omgaan met overgangsproblemen bracht de vier dames toen naar Bali. Over de jaren heen zagen we ze nog verschijnen in Oostenrijk, op de latten met “ Vapeurs in de sneeuw “ ( 2019), en  op een cruiseschip  met “ alle trossen los”  ( 2020 )

Nu gaan we voor Vapeurs 4, een productie die eerst voor 2022 was voorzien maar verschoven werd naar januari 2023. De dames gaan nu voor een safaritrip met glamping naar Afrika. De safari is een cadeau en geen keuze, dus ze nemen de ongemakken en verzuchtingen erbij. Toch willen ze allen de Big Five zien! De  cast heeft ook een gedaanteverwisseling ondergaan: Geen Nele Goossens meer, noch Ann Tuts of Myriam Bronzwaar. Overgebleven anciens  , Lulu Aertgeerts en Anne Mie Gils krijgen een vers duo mee naar Afrika met Caroline Maes en Karin Jacobs. Regie bleef in handen van Martin Michel en oud getrouwe Allard Blom zorgde weer voor de teksten.

In een industriezone van Puurs heeft Backstage een gebouw dat ze hun kloppend hart noemen. Hier krijgen de producties vorm en wordt er deels ook gerepeteerd.

Op 13 januari gaf spelcoach Dirk Van Vooren de nodige inside informatie over Vapeurs 4, konden we de cast bewonderen en als bonus gaven ze ons een leuke vooruitblik op het stuk.

Vapeurs 4 is ook een sleutelgetal. Voor Backstage is het ook hun vierde productie na: Het spook van de operette, Moord op de Oriënt Express en de onvermijdelijke Winterrevue.

Vapeurs is  op en top feel good  theater. Herkenbaar. Vier vriendinnen delen lief en leed op bepaalde plaatsen. Mekaar steunen, helpen en zowaar ook afbreken. Een theaterstuk niet alleen herkenbaar voor vrouwen. Ook mannen zullen zich erin thuis voelen als bv. het lijdend voorwerp.

Dirk wist ons ook te vertellen dat oorspronkelijk het Nederlandse stuk “ Opvliegers “ heette, maar dat we hier kozen voor een meer Vlaamse vertaling.

Ook niet vergeten dat er in het stuk ook gezongen wordt zowel in groep als in koor. Veel aandacht ook naar kostuums en decor, alhoewel dit laatste niet bombastisch gaat zijn. Om het knusse van het verhaal te behouden gaat men in Elckerlyc op ¾  capaciteit spelen, d.w.z.: 600 in de plaats van de gebruikelijke 800 zitjes. Alle vorige Vapeurs gingen trouwens door in het veel kleinere Fakkeltheater ( ruwweg 230 zitjes).

 

Vanaf 26 januari in Theater Elckerlyc. Tickets en info: www.backstage-producties.be

Tekst en foto’s: G. Charrin.