Interview Gustaph na de overwinning op Eurosong: ‘error shock!’

Na 7 straffe uiteenlopende acts, bracht zaterdagavond de puntengeving van het publiek en de vakjury Paleis 12 in extase.  Gustaph mocht met het felbegeerde Liverpool ticket aan de haal, met 1 puntje verschil met The Starlings. Zowel voor als achter de schermen werd er meegeleefd en gesupporterd.  De mimiek van Gustaph is ondertussen al legendarisch en gaat viraal.

In de backstage was het file, de pers stond in lange rij aan te schuiven voor de eerste reacties van de winnaar. Gustaph stond iedereen met zijn typische lach te woord in verschillende talen en zong meermaals zijn refrein terug voor de talrijke camera’s. Ready for Liverpool Gustaph!

Beschrijf eens hoe u deze toch wel speciale overwinning ervaren hebt?

(lacht)  “Het was iets echt voor mij hé, je hebt het waarschijnlijk gezien op mijn gezicht.  Echt ‘error shock’.” (lacht terug)

Hoe bent u eigenlijk vandaag opgestaan, met het idee ‘Wat wordt het vandaag?’

“Ik had eergisteren zeer slecht geslapen.  Bizar genoeg, voorbije nacht heb ik heel vast kunnen slapen en werd ik wakker met het idee van, ik moet gewoon mijn ding doen.  De mensen proberen te overtuigen van mijn boodschap.”

Hoe spannend was die finale daarnet?

“Ik had dat totaal niet zien aankomen en had me wel voorgenomen, we zien wel. Het zijn allemaal zeer sterke en uiteenlopende songs.  Het was zeer onvoorspelbaar en zeer verrassend.”

Zoals in de Songclub afgelopen week op Vrt, probeer ik 3 kaartjes met een link te naast elkaar te leggen. Kaart 1: U bent winnaar van Eurosong 2023.  Kaart 2: U nam 2 keer deel aan Eurovisiesongfestival als backing. Kaart 3 ontbreekt….Eurovisiesongfestivalwinnaar.  Gaat u hiervoor zorgen?

“Dat is het doel dat we moeten gaan najagen met de desbetreffende boodschap in de song.”

Voelt u zich al een beetje klaar voor dat Songfestivalcircus in mei?

“Ik denk het wel, omdat ik toch al wat ervaring heb op dat gebied.  Vooral mezelf blijven, zoals ik nu al doe en me niet teveel laten afleiden. Ik heb een mooie boodschap voor het Songfestival en ik ga me daarop focussen.”

Vanwaar bent u afkomstig?

“Ik ben geboren in Leuven, maar woon sinds een jaar of tien in Antwerpen, verder ook nog in Gent gewoond.”

Uw fashion knipoogt naar Boy George in de jaren 80.  Wees even kleurrijk op het Songfestival in Liverpool!

“Dat ga ik zeker doen!  Boy George is een icoon en als mensen me daarmee vergelijken is dat een groot compliment.”

Veel succes!

Tekst en foto: Peter Minnebo.