Elk jaar op kerstavond zendt BBC II vanuit King’s College Cambridge het “Festival of nine lessons and carols” uit. Deze bijna 100 jaar oude traditie herinnert aan de ware bedoeling van Kerstmis. Ze werd indertijd gecreëerd door het koor uit Cambridge en beïnvloedt nog altijd het kerstgebeuren over het Kanaal.
De traditie gaat terug naar kerstavond 1918. In de kapel van King’s College werd er geëxperimenteerd met een nieuwe dienst, een dienst die licht gaf na de donkere periode van intensieve loopgravenoorlog in “Flanders killing fields”. Een eenzame koorknaap begon met het openingsvers uit “Once in Royal David’s city”. Hij zong eerst alleen zonder begeleiding: een aandenken aan de vele koorzangers die het einde van de oorlog niet haalden. Negen Bijbelverhalen en negen kerstgezangen die dag, zagen de start van een traditie die nu nog voortduurt.
De gezangen of carols, hebben allemaal een eigen verhaal. Veel gesproten uit volkse tradities hebben sommige zelfs een permanente plaats in het repertorium.
In december kan je ze in Groot-Brittannië horen op elk niveau: van het tijdelijk ontstane koor van dokters en verpleegsters van enkele Londense ziekenhuizen, die enkele optredens geven voor liefdadigheid, over de brassband met koor van het Leger des Heils (Salvation Army) en de kinderkoren in de scholen tot de professionele koren in de grote kathedralen. De meeste kathedraalkoren bestaan uit een twaalftal koorknapen, aangevuld met zo’n tien tot twaalf volwassenen, de zogenaamde “Songmen”.
Meestal zijn de gezangen in deze kathedralen enkele dagen voor Kerstmis en voor plaatsen als York, Westminster Abbey of St. Paul’s moet je er voor tickets heel vroeg bij zijn. Alle kathedralen hebben een muzikale school en daaruit putten ze naar believen voor de invulling van hun koor.
Voor de vele shoppers met Kerstmis organiseren de meeste shopping centres ook dikwijls optredens tijdens de gehele decemberperiode. Enkele dagen Engeland in december en als je bij de pinken bent, ken je er op korte tijd de jaarlijkse toppers uit de “carolhitparade”.
Heb je geluk de gezangen te volgen in een kleine parochiekerk … Doen! De kwaliteit van de stemmen is hier misschien niet zo professioneel, maar meestal is er achteraf een kleine bijeenkomst met minced pies en mulled wine gratis op het menu.
Zelfs hier in Antwerpen was er op zaterdag 18 december om 19.00h een “Service for nine lessons and carols” in de Anglican Church, dicht bij de Belgiëlei.
Tot slot als jaarlijkse afsluiter voor ons “England ánders” (misschien ook een traditie in wording) nog een ideetje voor het kerstmenu.
Nu kozen we voor een Engels dessertje: een combinatie van zoete, nootachtige meringue, verse room en frambozen.
De naam is “Hazelnut & Baileys meringue cake”.
Ingrediënten voor de “Hazelnut & Baileys meringue cake”
Zonnebloemolie/150 gr geroosterde hazelnoten/5 x wit van ei/1 koffielepel witte wijnazijn/300 ml dubbele room/enkele koffielepels poedersuiker/3 koffielepels Baileys cream likeur/ongeveer 200 gr verse frambozen
Oven verwarmen tot 170/190.
Gebruik 2 ronde bakvormen van ongeveer 20 cm; bedekken met bakfolie papier en lichtjes oliën.
De noten fijnmalen in een processor.
Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
Meng en roer het meeste van de poedersuiker; roer nog wat poedersuiker onder de noten en verdeel ze daarna met de azijn onder de meringue. Verdeel over de bakvormen.
Bak 40 tot 45 minuten, dan in de oven laten afkoelen.
Als de meringue koud is, de folie voorzichtig verwijderen.
Meng de room, Baileys en wat poedersuiker tot het lichtstijf is.
Leg de eerste meringue met bovenkant naar onderen op een plateau en smeer het roommengsel uit, verdeel nu de frambozen. Leg de tweede meringue erop en bedek met poedersuiker.
Smakelijk, prettige feestdagen en tot volgend jaar!