De aardbeiencross , georganiseerd door de Hoogstraatse Spurters is de zevende manche van het regelmatigheidscriterium in de Superprestige. Het is nu aan zijn 32° editie toe.

De cross vind de laatste jaren plaats op de terreinen van de coöperatie veiling Hoogstraten.

Veel stof om over te praten zowel naar verleden , heden als toekomst. Dit werd gedaan op vlotte wijze door moderator Chris Mannaerts in Salons Hof Ter Smisse te Hoogstraten. Een hele boel connaisseurs passeerden zijn tafel.

De voorzitter van de organisatie , Marc Van Gestel , die er notabene reeds van in het begin bij was , beklemtoonde de enorme sprong die het budget de laatste jaren heeft gemaakt. Cross n° 1 was nog goed voor 98.000 oude Belgische Franken terwijl nu iets meer dan 300.000 Euro moet neergelegd worden! Sponsors zijn essentieel en men komt niet meer toe , zonder afbreuk aan deze mensen te doen , met de bakker of de keurslager op de hoek. Nu spreekt men over Lampiris , Winsol , KBC en Total. Ook zonder de massa enthousiaste vrijwilligers zou men er niet komen. Marc beschikt er in Hoogstraten over een goede 275 die reeds van in december op het terrein aanwezig zijn. Gelukkig kan Hoogstraten ook rekenen op een enorm VIP gehalte om de kosten te dekken. Dit jaar komt men op een goeie 3.000. Ook de hulp van de veiling is volgens Marc essentieel. Reeds voor de zesde maal komt men er. Een superlocatie die wegens bouwwerken nu een lichte wijziging zal ondergaan. Men rekent op een 10 tot 12.000 toeschouwers en dat de cross doorgaat een week na het WK is ook goed meegenomen. Buiten Van Aert tekenen alle andere toppers. Bij de nieuwelingen heeft men zelfs door het enorme deelnemersveld de wedstrijd moeten ontdubbelen. Officieel mag men maximaal een 70 renners toelaten. Nu zal men de 1° jaars met ongeveer een 60 laten rijden terwijl ongeveer 50 de wedstrijd voor 2° jaars zullen aanvatten.

Burgemeester en schepen van sport benadrukten beide dat Hoogstraten met zijn 21.500 inwoners zeer sport-minded is en vooral het cyclocross hoog in het vaandel draagt.

Het wordt ook een thuiswedstrijd voor respectievelijk Jens Adams , Niels Koyen en Valerie Boonen. Jens rekent ook op zijn broer Joeri die mee voor het materiaal zal zorgen. Jens was ook in de wolken met zijn WK selectie. Vier jaar viel ik er juist naast. Bij Niels is het vooral opletten niet gedubbeld te worden door Mathieu.

Ludo Peeters stopte in 1990 met wielrennen maar is nog steeds veel met de fiets bezig. Getuige zijn figuur zonder een gram vet. Gert Dockx is nog maar twee jaar gestopt en nu aannemer en heeft zelf nog weinig tijd voor de fiets.

Hans Van Kasteren zorgde voor de feiten van de dag. Niet alleen vond hij Chris Mannaerts wat te dik ogend maar vooral het feit dat hij binnen een goede 11 maanden een team met zijn poulains Quinten Hermans en de Nederlander Corné Van Kessel het veld wil insturen. Als je met zes man in de top tien eindigt ( cfr. Telenet-Fidea) is dit nefast voor de cross. Ze opspitsen is veel beter voor hun vertrouwen. Dan kunnen er terug duels zijn en dat missen we nu aldus Hans.

VRT co-commentator Paul Herygers ( in een mooi opvallende trui met korte mouwen ) nam vrede met de huidige WK selectie, er gaan zeven correcte namen mee ,en had ondanks het uniek overwicht van een renner , toch een redelijk plezant commentator jaar achter de rug.

Icoon Roland Liboton , ook met wat overgewicht, heeft altijd van Hoogstraten genoten en denkt dat een wedstrijd juist na het WK vuurwerk zal maken. Een WK dat hij liever relax vanuit zijn zetel volgt dan zich te begeven naar het verre Denemarken.

Tot slot in een dubbelinterview met Quinten Hermans en Corné Van Kessel hoorden we dat ze eerst naar hun eigen kansen zullen zien op het WK . Het hangt echter ook van de situatie af. En denkelijk gaan ze elkaar geen stokken in de wielen steken.

Hoogstraten cross op zondag 10 februari en alle info op : http://www.cyclocrosshoogstraten.be/