IJzerbroekenfietsroute vernieuwd

 

Het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen wordt grondig herwerkt. Er komen nieuwe fietsroutes en reeds bestaande worden aangepast en langer gemaakt. Men is continu op zoek naar verbetering en kwaliteit. In totaal worden er 25 nieuwe( of vernieuwde ) fietsroutes gelanceerd. Zeven ervan werden verleden jaar reeds op punt gesteld en de andere 18 komen er in het voorjaar van 2023. Het nieuwe merk: “ Visit West-Vlaanderen lanceert binnenkort haar themajaar: Fietsen en Wandelen. Het platform richt zich op recreatief fietsen en wandelen en gastronomie. De provincie ondersteund het project en  door middel van Westtoer komt er promotie op grote schaal.

Kwaliteit, dat staat voorop bij de nieuwe fietsroutes. Eindeloos fietsen, langs verkeersluwe wegen en over vrij liggende paden door een uniek landschap. Het traject van de IJzerbroekenfietsroute werd grondig herwerkt en verlengt tot ruwweg 49,7 km. De route dankt zijn naam aan de IJzerbroeken in Reninge. Deze graslanden naast de IJzer komen in de winter vaak volledig onder water te staan.

De route komt nu langs verschillende dorpskommen waar het heerlijk vertoeven is en een stop zeker een must is. In Lo heb je het Belfort dat erkend is als Unesco werelderfgoed en centraal op de Markt is er het oude stadhuis, anno 1566, gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het Stadhuis is nu een restaurant-brasserie met ook hotelgelegenheid. Het is een beschermd gebouw met een indrukwekkende trappenhal. En we vergeten zeker niet het bezoekerscentrum van Jules Destrooper.

In Stavele aan de IJzer is er het gekende Hof van Commerce en de vernieuwde route doet ook nog Lampernisse en Alveringem aan. Op deze laatste plaats vind je het Openluchtmuseum Bachten de Kupe, dat een goed jaar 2022 achter de rug heeft met een mooie stijging van het bezoekersaantal. Meer dan 40 authentieke gebouwen met massa’s voorwerpen staan je hier op de wachten. Ga hier het leven toen herbeleven. Je kan er verpozen voor een drankje in de herberg. De kasseiweg naar het domein zit nu in een renovatie en tegen de heropening worden ook de toiletten heringericht.

Langs het Kanaal Ieper-IJzer heb je zicht op het vogelrijke Merkembroek. In Fintele zijn er ideale picknickbanken.

In Reninge mag je zeker niet vergeten een ruime halte te houden bij L’ Heritage. Deze oude pastoriewoning ademt gezelligheid in alle seizoenen. De tearoom schenkt je huisbereid roomijs of verfrissende streekbieren. Artisanale productie van streekproducten. Je kan er ook overnachten in één van de 5 kamers want L’Heritage is ook een B&B.

De Route wordt bewegwijzerd met zeshoekige borden  en kent twee startpunten, één aan Toerisme Alveringem en één aan Toerisme  Lo-Reninge. Op deze laatste plaats werd op 17 januari de route officieel geopend door onder meer Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme Provincie West-Vlaanderen.

De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer www.shop.westtoer.be  en bij de partners zoals Diensten voor Toerisme en bezoekerscentra.

Nog een leuk detail, in de pipe-line zit een project om op de fietsroute locaties van de super populaire Eén serie Chantal  aan te doen. Met VRT zijn er onderhandelingen bezig voor goedkeuring.

Alle info: www.visitwestvlaanderen.be

De volgende fietsroute die in een nieuw kleedje wordt gestoken is de Moerenfietsroute ( regio Veurne- De Panne-Alveringem)

 

Tekst en foto’s: G. Charrin.