Niet ver van Birchington-on-Sea is er Quex Park. Te midden van 10 km2 parkland en tuinen ligt Quex House, sinds 1400 het verblijf van de Quekes familie. In 1770 werd het eigendom van de familie Powell-Cotton, die er later een huis in Regency style van maakte. Je vindt hier het Powell-Cotton Museum. In drie grote galerijen vind je meer dan 500 paar opgezette dieren uit Afrika en Azië. Verantwoordelijk hiervoor was Major Percy Powell-Cotton. Hij begon in 1896 met zijn collectie na verschillende expedities. Hij werkte vooral samen met Ward, een beroemde taxidermist uit Londen. Van elk zoogdier is er een mannelijk en vrouwelijk exemplaar. In andere galerijen vele artefacten die hij ook verzamelde: wapens, porselein en uitheemse gebruiksvoorwerpen, … De benedenverdieping van het huis zelf is ook toegankelijk. Je ziet er heel wat Oosterse en Victoriaanse meubels en andere voorwerpen. Vanaf 1914 deed het huis dienst als hospitaal in WWI. De nadruk lag op herstel en revalidatie. Als ontspanning voor de soldaten gaf de majoor geregeld rondleidingen en vertelde hij over zijn collectie. Nu is er naar aanleiding van 100 jaar 1914-1918 een tijdelijke tentoonstelling, getiteld “Welcome The Belgians”, over Belgische soldaten die hier werden opgevangen na verzorging van kwetsuren. In de tuinen is vooral de Victorian Walled Garden een hoogtepunt, met veel onbekende planten en kleine serres. Ook te vermelden bij het binnenkomen van het domein: Quex Barn, een immense schuur waarin een echte boerenmarkt met lokale producten van vlees, vis, kaas, groenten en fruit is gevestigd. Je kan hier ook genieten van uitgebreide snacks, klaargemaakt met lokale producten.

Info: www.quexpark.co.uk

Niet ver hiervandaan in Birchington vind je op het kerkhof van All Saints Church het graf van de beroemde ‘Pre-Raphaelite’-schilder Dante Gabriel Rossetti. Het graf is gemarkeerd met een groot Keltisch kruis. Binnen in de kerk kan je nog een prachtig memoriaal in glas bewonderen.

In Manston is er een regionale luchthaven. Hiernaast vinden we twee kleine musea over de legerluchtvaart. De twee musea zijn onafhankelijk van elkaar en gescheiden door een gemeenschappelijke parking.

Het Spitfire & Hurricane Memorial Museum is het kleinste van de twee en de toegang is gratis. Manston deed dienst als vliegveld in The Battle of Britain. Dit vliegveld was op nauwelijks 10 minuten vliegen van de vijandelijke kust. Je vindt hier de twee prachtig gerestaureerde exemplaren van de RAF met veel randinformatie en bijhorend materiaal, gaande van kledij, uitrusting, … tot bewapening en ook documenten over piloten die in de buurt sneuvelden. Aan het museum is The Merlin Cafetaria verbonden waar je heerlijke cakes bij je koffie kunt eten en waar je heel de dag een volledig Engels ontbijt kan bestellen.

Aan de overzijde is het RAF Manston History Museum. Hier wordt een kleine bijdrage gevraagd. Je vindt hier heel de geschiedenis van de RAF-basis vanaf 1916 tot zijn sluiting in 1999. Nu is er buiten een energieke bezigheid van restauratie van alle mogelijke modellen. In WWII werd het vliegveld dikwijls gebruikt door zwaar getroffen vliegtuigen op hun terugweg. De ligging dicht bij de zee was hier niet vreemd aan. Ook wordt veel aandacht aan de taak van reddingshelikopters en de werking van vliegtuigmotoren besteed.

Het Isle of Thanet is ook goed te combineren met een bezoekje aan Dover Castle. Je kan dit zowel op de heen- of terugreis doen. Trek hiervoor wel enkele uren uit. Sommige attracties zijn met gids en met een beperkte groep, vandaar ook rekening houden met wachttijden.

Het nieuwste is Operatie Dynamo, een 50 minuten durende expeditie door de ondergrondse tunnels, waar je alles te weten komt over de dramatische evacuatie uit Duinkerken van duizenden soldaten. Je ziet, hoort en voelt de hele operatie aan de hand van prachtige technieken. Zo kan je ook het ondergrondse hospitaal bezoeken en zien hoe een gekwetste piloot werd behandeld.

De rest van Dover Castle kan je op eigen houtje doen. Bezoek het middeleeuwse gedeelte waar dikwijls acteurs in kledij rondlopen. Bezoek het interieur ten tijde van Koning Henry II in 1200 en zie de keuken.

Ga staan waar Admiraal Ramsay in mei 1940 de terugtocht uit Duinkerken overschouwde en zie nu het drukke havenverkeer in Dover Eastern Docks.

DSC_0099DSC_0063DSC_0145DSC_0148