Dover, in het graafschap Kent, is voor velen nog steeds de poort naar Engeland. Ten oosten van Dover vinden we het Isle of Thanet, een vrij onbekend gebied. Het omvat de steden Margate, Broadstairs en Ramsgate, samen met hun achterland. Het ligt op een half uurtje rijden van Dover en ondanks de naam is het geen echt eiland en hoef je geen ferry te nemen. Wij gingen gedurende twee dagen een kijkje nemen en reisden met DFDS Seaways naar Dover.

Deze ferrymaatschappij vaart vanuit zowel Calais als Duinkerken naar Engeland. DFDS, voluit “Det Forenede Dampskibs Selskab” of The United Steamship Company, bestaat al sinds 1866 en doet zowel aan vrachtvervoer als aan personentransport in heel Noord-Europa. In 2010 nam DFDS het Kanaaltransport van Norfolk Line via Duinkerken over. Om de twee uur is er een overtocht met een van de drie ferry’s. De “Delft Seaways” bracht ons op een comfortabele manier na twee uur varen in Dover. We konden genieten van het Selfservice restaurant, een goed voorziene boetiekwinkel en een zeer ruim buitendek. Op de route via Duinkerken vind je bijna nooit bussen, wat voor ons zeker een pluspunt was bij DFDS. De afslag (53) naar de car ferryhaven in Duinkerken vind je gemakkelijk op de A16.

 

Margate, Broadstairs en Ramsgate zijn drie badplaatsen die bijna in elkaar overlopen, maar toch elk hun eigen karakter behielden. Margate het verste gelegen, is in een overgangsperiode. Het centrum rond High Street heeft veel te lijden gehad van een groot shopping complex, enkele kilometers daarvandaan. Vandaar veel leegstand van kleine handelszaken, maar je ziet toch herleving en renovatie. Een sterke katalysator van deze renovatie is “The Turner Contemporary”. Dit speciale gebouw van staal ging open als kunstgalerie in 2011 op een plaats naast de haven en heeft geen permanente tentoonstellingen, men heeft wel altijd op een van de drie verdiepingen een Turner overzicht, vooral in samenwerking met de Tate Gallery. Turner had een speciale binding met Margate. De toegang is gratis. Ga zeker even verder op de promenade eens kijken naar de Winter gardens. Dit gebouw uit 1911 ontvangt jaarlijks een cascade van entertainment artiesten. Enkele jaren geleden waren hier zelfs The Simple Minds in concert. Voor 2015 belooft men in Margate de opening van Dreamland, hier wil men de attracties en atmosfeer van de jaren ’40 en ’50 aan de Britse kust weer tot leven brengen. Dit is zeker iets om naar uit te kijken.

De drie steden kunnen ook prat gaan op een mooie kustlijn met een 15-tal zandstranden, verdeeld over mooie, afgesloten baaien. Vanuit Margate Broadstairs binnenrijdend via de kunstweg, kom je o.a. Botany Bay en Kingsgate Bay tegen, twee pareltjes met mooie vergezichten over de witte klippen en kalkrotsen. Voor de energiekelingen is er de Viking Coast Trail, een circulaire fietsroute van ongeveer 50 kilometer, langs de drie steden, de baaien en de binnenlandse attracties .

Broadstairs, tussen Margate en Ramsgate was enorm geliefd bij Charles Dickens en dat merk je wel in het stadje. Broadstairs is een mix van gezellige straatjes, historische huisjes, knusse restaurants, pubs en winkeltjes. Bij Viking Bay heb je een prachtig uitzicht op de kleine haven en het zandstrand. Wij verbleven in het Royal Albion Hotel. Dit kleine hotel met 21 kamers in het hart van Broadstairs met zicht op zee en op het historische centrum laat je de geschiedenis beleven en is dan ook een echte aanrader. Met het Albion English Breakfast ’s morgens kan je een hele dag doorkomen.

Dickens bracht veel van zijn vakanties door in Broadstairs. Op nr.2 Victoria Parade vind je het Dickens House Museum. De schrijver verbleef hier nooit, maar bracht meermaals een bezoek aan de excentrieke eigenares Miss Mary Pearson Strong, een dame op leeftijd, die hij later gebruikte als basis voor Miss Betsey Trotwood in zijn boek David Copperfield. het huisje werd opengesteld als museum in 1973. Je vindt er het oudere gedeelte, de cottage van Miss Strong. In de andere kamers zie je een collectie Victoriaanse kledij en vele memorabilia van de schrijver zelf, o.a. veel brieven. Vraag aan een der curators wat uitleg en ze zullen je met plezier rondleiden. Naast het museum, een zeer mooie pub waar je op de bovenverdieping met zicht op zee ook lekker kan eten. De naam? Hoe kan het anders: The Charles Dickens.

Ramsgate, de derde plaats, kennen we meer als vroegere ferryhaven en hovercraft eindpunt. Nu is het een bruisende marina voor zowel zeiljachten als motorboten.

Over het binnenland lees je in deel 2.

Alle info op www.visitthanet.co.uk

 

DSC_0106DSC_0134DSC_0140DSC_0157