James Wolfe and Quebec House

 

In Westerham, niet ver van Sevenoaks ten zuiden van London, is er Quebec House, een der eerste eigendommen van de National Trust, die deze eigendom reeds in 1918 verwierf. In 1727 werd er ene James Wolfe geboren. Wanneer hij 14 jaar was, vervoegde hij het leger. James had waarschijnlijk weinig andere opties in die tijd. No football, pc games en Panini stickers om te ruilen, waren er ook nog niet. Hij klom van rang tot rang en in 1745 was hij al general-major en vocht hij in Schotland de beroemde slag bij Culloden de Schotse opstand van Bonnie Prince Charlie. Hij stond goed aangeschreven bij de toenmalige koning George II.

In 1751 verhuisde de familie Wolfe naar Greenwich. Het huis bestaat nog en er hangt een blauwe plaat aan de muur, de blauwe platen die we dikwijls in Londen aan huizen zien, ooit bewoond door beroemdheden. Ook in Westminster Abbey is er een Wolfe monument. Militaire bevelhebbers, die jong en als een held sterven, krijgen meestal een groot aura en dus veel eerbetuigingen, dat was ook zo in die periode.

Wolfe werd begraven in de Saint Alfege kerk in Greenwich.

Boven, juist naast het beroemde Greenwich Observatorium, staat een bronzen beeld van Wolfe, die uitkijkt over Londen en de Thames ;Het monument werd opgericht in 1930 en er staat op te lezen dat het een gift is van de Canadese natie. De inhuldiging gebeurde zelfs door de Markies de Montcalm, wat zeer ongewoon is, vermits Wolfe in Canada de overwinnaar was van de slag rond Quebec en de opperbevelhebber van de Franse troepen een zekere Louis Joseph de Montcalm was!

Het monument vertoont nog altijd littekens van een VI bominslag tijdens WO II. Een tweede standbeeld van Wolfe staat op Westerham Green. Het dateert uit 1911.

De slag vond plaats op 12 september 1759 en was beslissend in het Frans–Britse conflict over Canada (Fench & Indian war 1754-1763 genoemd). The Heights of Abraham boven Quebec was de arena, beide opperbevelhebbers stonden in de frontlinie en beiden stierven aan hun verwondingen, Wolfe op 13 september, Montcalm een dag later.

Met admiraal Lord Horatio Nelson deelt Wolfe de twijfelachtige eer, dat ze allebei omkwamen tijdens een heroïsch gevecht en heroïsche overwinning. De heldenstatus van Nelson is wel meer uitgesmeerd dan die van onze vriend Wolfe. Ook Wolfes laatste woorden werden net als bij Nelson, “onsterfelijk” gemaakt. Terwijl Nelson het hield bij “Kiss me Hardy” (tegen zijn tweede in rang), was het bij Wolfe “What? Do they run already?” (over de vijand).

In september 2009 is het dus de 250ste verjaardag van zowel de slag van Quebec als van de dood van Wolfe. Er zijn al voorbereidingen voor verschillende evenementen, vooral in de Greenwich area.

Quebec House ligt op de drukke A25. Je kan gemakkelijk parkeren op Westerham car park (ongeveer 200 meter van het huis). Het huis dateert uit de Tudortijd en telt maar enkele kamers. Verwacht hier geen tearoom, National Trust style. Er is een kleine tuin en daar vind je ook het toilet.

Na de Wolfe familie is het huis dikwijls van eigenaar veranderd. De laatste eigenaar, een Canadees, zocht een permanent aandenken aan Wolfe. Het huis staat vol met memorabilia en er hangen heel wat schilderijen. Aan de hand van verschillende schilderijen, die de dood van Wolfe uitbeelden, sterft Wolfe dikwijls in Quebec House.

Op het schilderij “Wolfe at Quebec” in de Bicentenary room, zie je Wolfe met een zwarte rouwband die verwijst naar het overlijden van zijn vader. Het meubilair heeft niet veel te maken met Wolfe of zijn familie, maar is eerder gekozen om de stijl van het huis ten goede te komen.

Wolfes beste vriend was George Warde en juist buiten Westerham is Squerryes Court, het huis van George Warde en … ook in handen van the National Trust. In het park van Squerryes Court … staat er ook nog een monument ter ere van Wolfe.