Kerst in het theater en nog veel meer

 

Volgend jaar vieren we al het eerste jubileum van de Sven De Ridder Company. In januari bestaan ze 5 jaar.  Maar eerst Kerst. Sven de Ridder is een echte familieman en vind het fantastisch om zijn liefde voor Kerst naar het theater te brengen. De Winterrevue is stilaan een traditie maar dat kunnen we ook zeggen van de jaarlijkse kerstkomedie van de SDRC. Dit jaar brengen ze “Ne Geestige Kerst”. Voor de kerstkomedies moet men altijd uitwijken naar het Fakkeltheater. Elckerlyc, waar de SDRC hun zomerkomedies vertolkt is rond december altijd de plaats voor de hogergenoemde Winterrevue. Elckerlyc, met een belangrijk aantal meer capaciteit. Dit vertaalt zich reeds in het plannen van extra voorstellingen van deze 2022 kerstkomedie. Toch is de Rode Zaal van de Fakkel de uitgelezen plaats voor de kerstproducties van Sven en zijn groep. Klein, gezellig en het ademt ook de sfeer van de kerstdagen. Doe er dan nog een prachtig verfijnd decor in kerststijl bij en we zijn vertrokken.

Het verhaal:

Eefje (Céline Verbeeck) en haar enorm jaloerse man Didier ( Sven De Ridder) staan weer voor hun traditionele kerstavond. Eefje ’s vader, Marcel, pas weduwnaar, (Luc Verhoeven) en de bemoeizieke buren Virginie  (Leen Dendievel )en de Fonne ( Brik Van Dyck) zijn de gasten. Het noodlot slaat echter toe bij Didier en één jaar later zien we het viertal terug op kerstavond.

Maar geheel onverwacht duikt er een ongenode gast op. Een geest die merkt dat er van alles controversieels aan de gang is. Onze geest komt alras enkele affaires op het spoor en tracht er subtiel stokken voor te steken,

Bestaan geesten dan toch echt?

Dit is geen gewone komedie en Sven en zijn cast gaan voor de top met sublieme acteerscenes. Een feel good stuk met drama, realiteit en moraal, doorweeft met een vleugje Beau Sejour. Typische Brik en Sven dialogen. One liners van Luc Verhoeven ( Bel den 100, of neen doe maar de 112 dat zijn twaalf meer die komen). Leen Dendievel in een Prethuisachtig West-Vlaams dialect en Celine Verbeeck, iemand die we nog niet kenden maar wel ontdekten. Heeft Sven na Jasmine Jaspers weer een supertalent ontdekt?

In Propere Lakens kregen we al wat realiteit en drama bij het komische en de groep trekt dit succesvol door in dit stuk. Genieten maar.

Prominente plaats in deze voorstelling: de kerstsingle “ Christmas on the Ponderosa-“ remember Bonanza! Een meesterlijke touch van Sven.

Ne Geestige Kerstmis nog tot 8 januari 2023 in de Fakkel, met nadien ook weer enkele reisvoorstellingen.

Het jubileumjaar brengt ons al vlug na de feestdagen een nieuwe komedie van de SDRC. Propere lakens en ongenode kerstgeesten maken plaats voor golfclubs en golfballen. Sven, Brik en Luc, de vaste cast krijgen Maike Boerdam, Warre Borgmans en supertalent Jasmine Jaspers mee in “ De Mannen van de Golf”. En dit reeds vanaf 23 februari 2023! Het idee van dit stuk kwam heel toevallig doordat Brik ooit bij het afval aan zijn woonst een zak met golfclubs zag staan en ze mee nam om misschien ooit als attributen te dienen bij een volgend stuk.

De Mannen van de Golf wordt een beetje “ Keeping up Appearances”. Lachen met snobs en pseudo elitair volk: Sien ( Jasmine Jaspers) is van eenvoudige komaf maar getrouwd met een burggraaf ( Sven). Een burggraaf waar Delphine ( Maike Boerdam) een oogje op heeft. De brasserie van de club wordt geleid door een mislukte advocaat ( Brik). verder is er nog bouwondernemer Van Pelt ( Warre Borgmans) en een nieuwkomer uit Servië ( Luc Verhoeven).

Sven en Warre zijn geen onbekenden. Ze waren een prachtig duo enkele jaren geleden in een remake van Slisse en Cesar.

De Mannen van de Golf is er van 23 februari 2023 tot 19 maart 2023 en in Elckerlyc.

Datzelfde Elckerlyc ontvangt in juli terug de SDRC voor “ Aangespoeld”. In deze zomerkomedie zien we  naast Brik en Sven, Nele Goosens, Peter Thyssen, Juan Gerlo en terug Jasmine Jaspers. Aangespoeld vanaf 13 juli 2023. En vanaf september 2023 een traditie met tournees door Vlaanderen.

Alle info en tickets:

Voor de Elckerlyc stukken: www.elckerlyc.be  070.691.002

Voor de kerstkomedie:  www.fakkeltheater.be   070.246.036

Tekst: Gust Charrin.

Foto groep: Arnold Mendonck.

Rest foto’s: Diane Schroven.