10 Heuvels- 9 Land Art Kunstwerken

 

In 2019 begon men met het initiatief om het grensoverschrijdend heuvellandschap in de kijker te stellen. Dit is een realisatie van Westtoer, Toerisme Westhoek, La Communauté de Communes de Flandre Intérieure en Tourisme Destination Cœur de Flandre.

De klemtonen waren drieledig:

-Het belang van de korte keten.

-Het inspireren en begeleiden van lokale ondernemers.

-De creatie van een living lab waarbij projectpartners innovatieve, toeristische belevingen konden creëren in het kader van het Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen project “ Ruralité”.

De heuvelrug strekt zich uit van west naar oost, van Watten in Frans-Vlaanderen naar La Houppe in Wallonië Picardië. Recreatieve Land Art structuren verfraaien het grensoverschrijdend heuvellandschap. De leidraad van deze werken is de eenvoudige vorm maar vooral ook het gebruik van één gemeenschappelijk materiaal: de wilg. Een  structuur van droge takken als basis met levende planten die de structuur langzamerhand bedekken. Het zijn voorwerpen waar je kan inlopen zodat je een andere perceptie krijgt van de ruimte en van het licht. Ze zijn goed vergelijkbaar met de natuurlijke habitats die dieren bouwen. Ze tonen de bijzondere identiteit van elk van de heuvels van Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië.

 

Het unieke heuvellandschap is de verbindende factor langs trajecten die te voet of met de fiets kunnen afgelegd worden. Je kan er in klimmen, verschuilen of observeren. Infrastructuurprojecten zoals dit blijven belangrijk om tegemoet te komen  aan de nieuwe behoeften van onze bezoekers en de hedendaagse trends zoals het slow-toerisme.

De Land Art structuren zijn bedacht door ontwerper en landschapsarchitecten ( JNC International) en uitgevoerd door Bowerbird Collective.

Enkele structuren werden op 16 mei voorgesteld door de gezamenlijke toeristische diensten en lokale besturen.

1: Te Mesen aan het Iers Vredespark: Het Nest.  Gelegen op een natuurlijke uitkijktoren. Het Nest kijkt uit over de velden en heeft een panoramisch uitzicht.

2: Nog in de Westhoek vinden we aan de Scherpenberg De Cocons. Zij bieden een bijzondere ervaring van ontspanning in een speelse en goedmoedige geest. Je krijgt een adembenemend zicht op de Scherpenberg, Kemmelberg en Baneberg. De Cocons roepen als het ware elk een moment op in het leven van een vlinder. Op deze plaats ook de unieke picknickplaatsen in hout, eigen aan de Westhoek.

3: Coeur de Flandre heeft een creatie te Boeschepe. Le Labyrinthe 3 D of Het 3D Doolhof zijn drie in elkaar grijpende bollen. Ze doen denken aan microzeeorganismen. De sedimentatie daarvan veroorzaakte de ijzerzandsteen die het Heuvelland bedekt. Een Duitse kunstenaar, Ludwig Schumacher, een grensbewoner, heeft zo een zandsteen bewerkt met de beeltenis van een oud Duits geldstuk ( Mark uit de jaren ‘50). De steen staat vooraan het doolhof. Hier heb je ook een mooi uitzicht op de Kasselberg en de Ondankmolen.

4: De Verdoken Observatiepost of L’Observatoire Caché op de Katsberg. ( Mont des Cats)in Godewaersvelde. Midden in het bos vinden we twee structuren  waarvan een in de diepte is gelegen. Hier is de infrastructuur nog niet volledig. De trap heeft nog leuningen nodig dus voorzichtigheid is geboden. Dit stuk zal zich voegen bij een gekend wandelpad. Een der doelen van deze attractie is de druk wat weg nemen van de Katsberg, waar het vooral op feestdagen en in de weekends behoorlijk druk kan zijn. Het bier en de kazen van de abdij zijn een reëel aantrekkingspunt!

5: De laatste structuur van Land Art in Coeur de Flandre vinden we bij Bailleul. La Fleur échappée of de ontsnapte bloem op de Ravensberg. Je vindt de constructie midden het weiland bij de wildplantentuin van het Conservatoire Botanique National  de Bailleul. De bloemvorm is de bloemkroon van de wilde kievitsbloem die je hier in de tuin vindt. Ook leuk de tekeningen langs de kant die terggaan op gekende ( Franse ) strips.

Bij elke structuur een handig uitlegbord in twee talen.

 

Om te vervolledigen: er werden nog vier andere Land Art structuren met rust-belevings-en/of picknickplek gerealiseerd en dit in Wallonie-Picarde: De Heks in Ellezelles, De Schelp op de Kluisberg, De Tunnel in Saint-Sauveur en de Duizendpoot in Flobecq.

Naast de Land Art structuren werd voor gezelschappen met kinderen een grensoverschrijdende toeristische kaart van het heuvellandschap gerealiseerd onder de noemer: Tien heuvels op een rij. Voor elk van de tien heuvels is er een fiets-of wandelroute als suggestie meegegeven en krijg je per heuvel een makkelijk overzicht van de “must see’s and must do’s”. De kaarten zijn verkrijgbaar in het Nederlands of het Frans bij de diensten van toerisme in de Westhoek en Destination Coeur de Flandre.

Meer info: www.interreg-ruralite.eu

Tekst en foto’s: G. Charrin.