Als broodbakken een passie wordt

 

Marc Geysels , alias Marco Bakker schreef vier jaar geleden het boek “ Haal meer uit je broodmachine “. Marc begon bij bakkerij Maurice in Lint als veertienjarig bakkershulpje en leerde daar de eerste knepen van het vak. Nadien verdween het bakken wat naar de achtergrond maar in 2003 schreef hij zich in voor een opfrissingscursus bij de PIVA , omdat het bakkersgevoel toch intens bleef. Dit werd de start van een combinatie succesvol thuis bakken en dito workshops.

Veel experimenteren en veel uittesten van broodbakmachines. Deze broodbakmachines evolueren ook enorm en Marc testte een 15 tal merken. Uiteindelijk werd er gekozen voor de Panasonic , die de beste resultaten gaf.

Boek Een was een droom die vandaag verder werd gezet in een tweede boek “Lekker thuis bakken met de broodmachine”, die werd voorgesteld in het Forum te Edegem. Hierin worden een aantal recepten op punt gezet en aangetoond dat de broodbakmachines met hun tijd meegaan. De thuisbakker begint met gewoon brood maar is een type dat zeker zijn grenzen wil verleggen . Gaan we nu voor pistolets en sandwiches ? En waarom ook niet zoete en hartige gebakken proberen. Het boek is een wandeling door de verschillende bakprogramma’s ,de huidige toestellen tellen er een 17 tal. Aan de hand van meer dan 60 recepten kan de enthousiaste thuisbakker zich handig een weg banen naar pistolets , koffiekoeken , ovenkoeken , sandwiches tot zelfs rolbiscuit. Een boek waarin de thuisbakker zijn horizon kan verruimen en waarom ook niet een boek voor de feestdagen. ( in iedere familie zit wel een fervente bakker ).

DSC_0001

Elke techniek wordt stap voor stap uitgelegd en er werd uiterst zorgvuldig omgegaan met foto’s. Volgens Marc was de foto-shoot het zenuwslopendste van heel de onderneming , tussen 9 en 17 u. werden er pakweg 10 foto’s afgewerkt. Detail voor alles. Met dit tweede boek wordt aangetoond dat de thuisbakker zijn gamma enorm kan uitbreiden van een bruine sandwich tot het overheerlijke “ La Rimacinata “, een Italiaans brood waar kinderen dol op zijn . Zeer interessant en handig is de inleiding van het boek. Je vind er al het materiaal dat je nodig hebt bij het bakken maar ook een gedetailleerde uitleg over de basistechnieken en vooral een zeer nuttig hoofdstuk over wat er kan mislopen. Naar mijn bescheiden mening kan dit onderdeel van het boek veel frustraties weghelpen bij thuisbakkers.

DSC_0008DSC_0009

Is er al ruimte voor een derde boek ? Een piste die open ligt volgens Marc is een boek met recepturen van de thuisbakkers zelf , waarvan hij er velen ontmoet tijdens de workshops. De eerste inzendingen zouden er al zijn.

Het boek is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en kost 24,99 euro.

Alle verder info , ook over de workshops op www.marcobakker.be en in de winkel Duffelsesteenweg 61 te Kontich.