Liberation Route Europe evolueert verder

 

Hartje Brussel was dit jaar de plaats voor Liberation Route Europe om een jaarvergadering te houden en zowel haar verleden als toekomst onder de loep te nemen. We volgen de organisatie nu al enkele jaren en van stilstaan is geen sprake, deels door een dynamische organisatie en deels door het telkens aan boord nemen van nieuwe, enthousiaste belanghebbenden.

De LRE (Liberation Route Europe) is in feite een verhaal van het Santiago de Compostella van de Bevrijding (Liberation). De internationale non-profitorganisatie begon in 2008 met dit project om een spoor te trekken van de bevrijdingsroute vanaf de landing in Normandië. Een unieke combinatie is het resultaat. Een combinatie van verhalen, hulde aan bevrijders, een boodschap naar vrede en vrijheid en het aspect toerisme.

De geschiedenis wordt gekoppeld aan het toerisme vanuit een multiperspectief. Door de samenwerking met verschillende landen (Italië is er onlangs bijgekomen) komt men tot een transnationale aanpak via musea, regio’s en sites met persoonlijke verhalen (zowel naar burgers als militairen toe). De projecten blijven komen, musea die er bijkomen of vernieuwen. Ook is er een beweging van “memory to history”. Dit voornamelijk door het wegvallen van de rechtstreeks betrokkenen, zij die vroeger op pelgrimage kwamen naar hun “battlefields”.

Om nog efficiënter te werken is er nu “LRE, The Next Level”. Verhalen en belangrijke sites zullen nu gemakkelijk te volgen zijn op een vernieuwde website in 5 talen die je doorheen 7 landen brengt. Applicaties zijn hot en daarom is een speciale app met audiovisuele topinnovatie ontworpen die zeker speciaal op de jongere generatie is gericht.

Ook nieuw aan het project is de zeer belangrijke taak van de gidsen in deze materie. Een gidscoördinator bij LRE zorgt ervoor dat een aantal gidsen elkaar op tijd en stond kunnen ontmoeten, training ontvangen en story lines kunnen uitwisselen.

De mogelijkheid is er nu met deze hulpmiddelen om de route te verkennen, zowel individueel als in groep al dan niet met een gids. We tellen al ruim een 400 sites. Het netwerk groeit constant met de hulp van vele toeristische departementen over de verschillende landen heen. De toekomst met de viering van 75 jaar na het einde van WOII, vanaf 2019 tot 2020 biedt nog veel meer uitdagingen. Een objectief hier is een wandelroute ‘in de voetstappen van de geallieerden’ en zal je wandelend van Londen naar Berlijn brengen. Weer een snuifje Compostella hier!

Alle info: www.liberationroute.com

4 Z Liberation Route LOGO image