De Stichting Liberation Route Europe als virtuele Metrolijn

We volgen reeds enkele jaren de Stichting Liberation Route Europe (SLRE), de stichting die in de voetsporen treedt van de westelijke geallieerden in 1944 en 1945. Persoonlijke verhalen worden ervaren doorheen de verschillende landen van de herinneringsroute via een netwerk van musea, overheden en historici.

Voor de Route Nederland werd op 29 september in Ossendrecht de start gegeven van een nieuw concept in samenwerking met NBTC Holland (het nationale bureau voor toerisme). Onder de noemer Holland City werkt de organisatie aan de internationale promotie van Nederland. Holland City wordt gezien als een stadsstaat met een strategie van leefbaarheid, geliefd zijn en natuurlijk ook de broodnodige inkomsten. Regio’s buiten een hot spot worden meegenomen in het verhaal. Doel is de verhaallijnen rond een thema of passie van consumenten bij elkaar te brengen en hierdoor de collectiviteit op te zoeken met een gezond eigenbelang. Op dit moment zijn er al ongeveer 9 verhalen aanwezig rond thema’s als bv. water, Van Gogh, Mondriaan en de Gouden Eeuw.

Vanaf nu heeft ook de Liberation Route een officiële ‘Metrolijn’. Ze loopt door 4 provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg). Er is aandacht voor de bekende historische gebeurtenissen zoals Operatie Market Garden in Arnhem, maar ook bv. voor verhalen die minder bekend zijn, maar toch ook een zware tol eisten, zoals de Slag bij de Schelde in Zeeland. Over dit laatste, waar ook Antwerpen aan bod komt, zullen we ons in de toekomst wel eens verdiepen.

Impressies kan je zien op www.holland.com. Ga hier naar Ontdek Nederland en verder naar Hollandcity (alle 9 thema’s staan mooi naast elkaar).

Tegelijkertijd met het opstarten van het onlineplatform hernieuwde ook het ‘Vfonds’ zijn steun aan de Stichting. Het Vfonds is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen. Het Vfonds investeert samen met de Liberation Route in vrede. Uit de met bloed geschreven geschiedenis van Wereldoorlog Twee moeten volgens het Vfonds alle generaties de nodige lessen leren.

dsc_0080naamloos-2dsc_0095naamloos