Wanneer men over Oxford spreekt denkt men meestal aan de universiteit met zijn verschillende colleges , ingepland in de stad .Een van de grootste en wellicht het bekendste is Christ Church . Gekend niet alleen voor zijn beroemd koor maar ook omdat zijn kapel de kathedraal kerk voor de diocese van Oxford is .Beroemde “alumni “ of oud studenten waren door de eeuwen heen John Wesley , de eerste ministers Peel & Gladstone , de schrijver W.H. Auden , en meer recenter een andere schrijver Richard Curtis , artistieke hulp van.Rowan Atkinson . Ook associëren we Christ Church met Alice in Wonderland , door haar geestelijke vader Lewis Carrol , die er les gaf .Bezoek kost ongeveer 6 £ en dat geeft toegang tot enkele gebouwen , de mooie binnenplaats ( quad genaamd ) met de Tom Tower en de tuinen .

Morse ‘ de Oxford detective ‘vertoefde er geregeld samen met zijn toenmalige “ Sergeant Lewis . Na de dood van Morse ( zowel acteur als personage) komt Lewis –nu inspector er geregeld terug .

Een tweede favoriete plaats waar de Oxford detectives graag vertoefden om er deels inspiratie op te doen voor het oplossen van een zoveelste misdaad in het reële zo kalme Oxford , of om er simpelweg met iemand van het andere geslacht af te spreken was de omgeving van een ander College genaamd Magdalen College

Je kan niet naast de statige Engelse gotiek van de kapeltoren kijken ,die zich hoog verheft boven het college naast de Chertwell rivier ,‘De toren is ongeveer 48 meter hoog ,het prachtige park en de brug die ook de naam Magdalen draagt .. Toen Magdalen College in 1458 werd gesticht door de bisschop van Winchester werd in de stichtingsakte de naam “ Maudelayne “ gespeld . Vandaar dat de exacte tegenwoordige uitspraak voor de naam van het college nog steeds als “modlin “ wordt uitgesproken .In 1458 lag het juist buiten de stadspoorten van Oxford , daarom oogt het nu als het meest landelijke van de Oxford colleges

Het college telt heden ten dage ongeveer 600 studenten en heeft zoals Christ Church een beroemd koor van 16 koorknapen ,aangevuld met 12 mannen .Er zijn niet minder dan 5 bibliotheken .

De toren , die sinds 1509 ook met klokken is uitgerust is vooral bekend op de eerste dag van mei .De meest geliefde manier om May Morning te vieren –heeft niks te maken met de 1 mei viering alhier –en een traditie sinds het midden van de 17e eeuw ; is het zingen van de top van deze toren te beginnen om zes uur s morgens .De uitvoering gebeurd door het koor in vol ornaat en eindigt met een gebed door de college –kapelaan .In de onmiddellijke omgeving zijn er bijna geen huizen . Gedurende het schooljaar worden er zes keer per week diensten gehouden waarin het koor zingt.

In de gangen vind je ook gedenkstenen met een lijst van college leden die in de eerste wereldoorlog zijn omgekomen ,aan twee werd zelfs het Victoria kruis uitgereikt .Ook de tweede wereldoorlog wordt herdacht in een poort op het domein .Dit brengt ons bij enkel beroemdheden die student waren in Magdalen College .: illustere namen zijn de dichter uit Cornwall John Betjeman ,Koning Edward VIII , , Lawrence of Arabia , George Osborne , de huidige minister van financiën , Malcolm Frazer , oud eerste minister van Australië ; en enkele acteurs ( o.a; Robert Hardy ; Siegfried Farnon de veearts in” All creatures great and small”

Te noteren , sinds kort vraagt men ook een inkom voor Magdalen en het park .

Niet minder dan zeven Nobelprijzen zijn er gegeven aan stafleden van het college; Nobelprijzen die gaan van geneeskunde over fysica tot litteratuur .

Tot slot heeft men me ooit verteld dat in het aangrenzende park ,aan een wandelpad genaamd Addison’s path , juist over een brugje aan de Cherwell rivier ,in de lente zeldzame paarse en witte kievitsbloemen te zien zijn en deze bloemen zouden slechts op een paar plaatsen in het wild in Groot Brittannië groeien .Graag hulp van botanische Periodiekske lezers .