Margate and its regeneration
Margate is gelegen in The Isle of Thanet, het meest oostelijke deel van het graafschap Kent. Het was een van de eerste plaatsen aan zee in Groot-Brittannië die het baden in zee populair maakten. Met naast zich Ramsgate en Broadstairs was Margate zeker in de naoorlogse periode een topbestemming voor de Britten. Door allerlei externe oorzaken, van low cost-vluchten tot all-invakanties in warmere gebieden, kwam er vanaf de jaren ’80 een zeker verval dat vooral Margate trof – Ramsgate had nog zijn grote ‘Marina jachthaven’ en Broadstairs kon nog altijd teren op zijn verleden met Charles Dickens. Ook de bouw van een ultramodern shopping center (Westwood Cross) tussen Broadstairs en Margate sloeg een diepe wonde in het centrum van Margate. Grote winkelketens verhuisden naar het centrum met een onvermijdelijke leegstand tot gevolg.
Margate vecht sedert enkele jaren om weer leefbaar te zijn voor iedereen die er wil werken, wonen of die de plaats wil bezoeken.
De Turner Contempary, dat opende in 2011 was een eerste grote hit. Dit gebouw met zijn artistieke impressies is een ode aan de schilder die hier verbleef en ooit zei “The loveliest skies in Europe are over the Isle of Thanet”.
Dreamland, het ‘vintage’ pretpark uit de jaren ’50 (zie ’t Periodiekske nummer 16 van 22.09.2015) kwam moeilijk uit de startblokken en kon maar pas in oktober op volle toeren draaien met de introductie van de scenic railway, maar zal zeker vanaf de lente veel volk naar Margate trekken.
Margate Old Town heeft nog steeds zijn Victoriaanse en Georgian karakter. Onafhankelijke galerijen en boetiekjes verkopen hippe zaken, kitsch en antiek. Gezellige retro bistro’s en originele pubs wisselen elkaar af en je vindt er heel wat lokale producten. Een mooi voorbeeld is The Ambrette, een heerlijke plaats om de fijne, moderne Indische keuken te proeven. In het havengedeelte is er ook naar ieders keuze iets te vinden. Het klassieke Engelse ‘seaside’ erfgoed is hier nooit ver weg. Hier is ook nog het bruisende kleine strand van Margate. Snak je naar wat meer rust, dan zijn de stranden ten noorden bij Kingsgate Bay en Botany Bay een aanrader. De hele kust hier heeft niet minder dan 15 zandstranden en ook voor surfers is het een paradijs.
Ondanks bombardementen door de Duitsers in Wereldoorlog II zijn er nog vrij veel overblijfselen uit de Victorian en Georgian periode al wandelende te bezichtigen. The Wintergarden, niet ver van de haven is er een perfect voorbeeld van. The Wintergarden wordt vooral nog gebruikt voor evenementen en vele Britse artiesten treden er nog op. Volgens een journalist die al jaren The Simple Minds volgt, zou dit hun favoriete plaats zijn om in Groot-Brittannië op te treden. Hawley Square is ook nog een voorbeeld: op dit mooie, groene plein vind je ook een van de top-B&B uit Engeland. ‘The Reading Rooms’ is een Georgian huis met drie verdiepingen en drie kamers dat zich promoot als een ‘boutique B&B’. Het is recent nog verkozen bij de top zes beste B&B’s in Engeland. De naam ‘Reading Rooms’ vindt zijn oorsprong in de hoogdagen van de 18de eeuw, toen heel wat mensen naar Margate kwamen om haar reputatie van spa- en leesstad. De zogenaamde ‘Reading Rooms’ waren zeer populair.
Meer info: www.thereadingroomsmargate.co.uk Landinwaarts is er voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers genoeg om te bezoeken: van het merkwaardige Quex House met zijn Powell Cotton museum tot het Spitfire & Hurricane Museum.
Margate, een klassieke badplaatsbestemming met diepe wortels in het verleden, is zeker een plaats om eens te bezoeken. Margate is zeker niet ver, de haven van Dover is amper 36 km verwijderd.
Website: www.visitthanet.co.uk MAR_3445DSC_0121