CELEBRATE CENTRAAL  OP MIA’S 2022

Zoals Mia van Gorki blijft bestaan, bleven de Mia’s overeind als Hoogdag voor de Belgische muziek, en beter als ooit tevoren! Na meer dan twee jaar afwezigheid waren de MIA’s zaterdagavond helemaal terug met een speciale dubbeleditie: MIA’s  met artiesten en hits uit 2020/2021! 

Maar liefst 39 groepen en artiesten  waren genomineerd met Angèle als topfavoriet met maar liefst 6 nominaties.  Veel schoon volk en voor elk wat wils.

Opvallend veel nieuwkomers bij de genomineerden, waaronder verschillende vrouwelijke artiesten.

Daarnaast viel het op dat er veel Nederlandstalige artiesten bij de genomineerden zijn, zowel jong talent als gevestigde waarden.  “De Nederlandse taal blijft fenomenaal”, aldus Siska Schoeters bij het uitreiken van de Mia Nederlandstalig.   Nieuw was de categorie ‘Hiphop/r&b’ die het vroegere ‘Urban’ vervangt.

Het werd een avond om muziek van al die Belgische talenten te delen, zonder alleen maar te focussen op winning awards. “Beste editie ever”, aldus presentatrice Danyra Boukhriss, die de show wervelend startte met flitsende Beyoncé dansmoves.

De aanwezigen konden rekenen op een interactief visueel showspektakel, met een introducerend filmpje à la Eurovisie Songfestival, waarbij Camille al rolschaatsend van de Atomium site Paleis 12 letterlijk binnenstormt in rode jurk met ‘Vuurwerk’.

Terwijl hedendaagse hit successen, Angèle en Metejoor, aan de haal gingen met elk 3 Mia’s, kreeg Soulsister de eer met een Lifetime Achievement Award.  “De Award komt trouwens veel te vroeg” grapt Pollepap, alias Paul Michiels.  Uit het oog is niet uit het hart op de Mia’s, want een serene postume uitreiking van de Sectorprijs in de categorie ‘Auteur/Componist’ voor Stefaan Fernande en een eerbetoon aan Arno met een videoboodschap die eindigde met zijn legendarische woorden ‘braaf zijn hé!’.

Prinses Delphine Boël knipoogde gretig naar het koningshuis met het citaat: ‘I’m not a queen, but I learned from Queen how to celebrate’ en de ganse zaal speelde daar gretig mee op in met ‘We will rock you’ van Queen.

Eerste minister Alexander De Croo had de eer om de show af te sluiten met de woorden van Luc De Vos, “sterren komen, sterren gaan” maar Soulsister blijft bestaan! 

Voor de spontane talentvolle Camille nog geen award, maar ongetwijfeld  zien we haar volgende jaar terug met vele awards op de Camia’s!

 

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.