Walter Verdin interview over release 3 geremasterde songs Pas De Deux

De muzikale impact van het toen rebellerende Pas De Deux blijft ook anno 2021 nog nazinderen met 3 geremasterde songs, die hun weg naar het vinyl zullen vinden op 19 februari.  Mani Meme werd als single niet opgepikt door de media en verdween in de duistere kelders van de Belgische new wave van de jaren tachtig.  In oktober 2020 schittert het nummer terug in de schijnwerpers op de catwalk van Gucci in een promofilm.

Cardiocleptomanie was in 1983 de B-kant van Mani Meme. Een minimalistische compositie, gebaseerd op een simpele twee-akkoordenmelodie en één woord. De song werd opgepikt in compilaties van Electro uit de jaren 80.  Lits Jumeaux is een soort optelrijmpje of litanie op de puls van een analoge synthesizer, een mooie evocatie van een typisch jarentachtig-gevoel.

Allkinds ging op visite bij de immer sympathieke enthousiaste Walter Verdin, die het vlammetje van zijn groep Pas De Deux nog steeds brandend tracht te houden. Solidariteitsgewijs liep toevallig # deweekvandebelgische muziek. Nationaal wordt een hart en liefde voor de Belgische muziek gedeeld van 8 tot 14 februari.

Vanwaar het idee dat we terug mogen genieten van 3 geremasterde Pas De Deux nummers?

“De aanleiding was die reclamefilm van Gucci, waarbij ik gecontacteerd werd in 2020, met de vraag of Mani Meme mocht gebruikt worden.  Nu er weer meer aandacht was, dachten we er iets mee te doen.  In september 2019 heb ik The Complete Collection Pas De Deux enkel digitaal uitgebracht,  vandaar dat we nu iets op vinyl uitbrengen.”

Hoe kwam Gucci tot bij u?

“Een bedrijf uit New York, dat muziek opzoekt voor reclame voor grote klanten, heeft mij gecontacteerd.  Een leuk onverwacht initiatief en het brengt ook nog iets op voor alle mensen die hieraan meegewerkt hebben.”

Wie ontwierp de platenhoes?

“Een eigen creatie met een origineel beeld uit de videoclip  Cardiocleptomanie (1983). “

Wat zijn uw persoonlijke muzikale invloeden geweest?

“Ik zeg altijd dat ik een kind van de jaren 70 ben.  Ik luisterde vooral naar Kraftwerk vanaf hun beginperiode.  Ik ging naar een college in Brussel, de tijd van Verminnen, Kris De Bruyne, ZJef Vanuytsel. We gingen met het college kijken in de Beursschouwburg naar Wannes Van de Velde.

Allerlei muziek gehoord en beleefd, daarbij heb ikzelf piano gestudeerd.  Begin jaren 70, toen ik in Leuven vertoefde, heb ik me geëngageerd voor de cultuur van de studenten.  We organiseerden zelf concerten en free podia.  Ik leerde zo een aantal muzikanten kennen zoals Jean-Marie Aerts.  Via hem en de Leuvense scene kwam ik met blues en funk in contact.  Je kon ons vinden in discotheken en tot op heden vind ik Disco nog altijd een tof muziekgenre. Véronique Sanson (chanson) heb ik leren kennen via Jean- Marie, die naar haar luisterde. Ik was veel minder gericht op punk.”

Ongetwijfeld ook new wave, Pas De Deux leunt er soms dicht tegenaan.

“Zo luisterde ik ook naar The Human League.  Ik was in die tijd ook actief als tapper in een café in Leuven, en ook als DJ”

Een man met veel stielen!

(lacht)  “En ik ben met veel dingen gestopt!”

Hoe kwam u tot de keuze van specifiek deze 3 nummers, er waren wel meerdere nummers beschikbaar uit de albums?

“Deze 3 zijn de beste en de meest typische songs.  Cardiocleptomanie is eigenlijk een culthit in de Electro wereld.  Het nummer is uitgebracht op een verzamelalbum in New York (2011), met een bescheiden internationale respons van een 100 000 streams.  Lits Jumeaux is een nummer dat ikzelf super vind.

Lits Jumeaux , is gemaakt voor een theatervoorstelling, welke een afstudeerproject was van 3 mensen aan het HRITCS, met o.a. Myriam Thys ( Rechtvaardige rechters, De Drie Wijzen) en Arne Sierens (Vlaams theater schrijver en regisseur in Gent).  Myriam stond in voor de regie met 2 acteurs, waaronder mezelf en mijn zus, die nog steeds actrice is.  Ik heb er een aantal nummers voor geschreven, onder andere Lits Jumeaux, toen nog live op het podium gezongen. 

Cardiocleptomanie is in wezen een nummer dat ook, naast Rendez-Vous voor het Eurovisiesongfestival geschreven werd.  Een jury van een aantal jonge radiomensen (Studio Brussel) besliste er anders over. Ik vond Cardiocleptomanie het betere nummer.”

Het werd het fel besproken legendarische Rendez-Vous.

“Ja, daar is niets meer aan te doen…”

Maar het blijft goed klinken, het nummer was voor op zijn tijd!

“Dat zeggen ze altijd. Eigenlijk zou dat ook nog eens op vinyl moeten uitgebracht worden. Een Franse en Engelse versie staan op de digitale compilatie.  Er bestaan instrumentale versies van als B kant van de single.”

Hoe kijk je nu achterom naar die deelname aan het Eurovisiesongfestival?

“Ik ben tevreden dat ik dat heb mogen doen.  Het is iets dat u overvalt.  Ik ga niet de geschiedenis verloochenen of mij daar  slecht bij voelen, dat ik daar in dat circus heb vertoefd.”

Toch blijft de honger naar PD2 maar voortduren. Rendez-vous  live in de Radio 1 Sessie (2016), gezongen door Lady Lynn en Isolde Lasoen.  Pas De Deux live in de AB (2014).

“Ik probeer dat een beetje zuurstof te geven af en toe. (lacht)  Ik krijg nog altijd meer goede reacties dan slechte.”

Indien je nu terug 20 zou zijn, zouden er terug van die unieke creatieve ideeën opborrelen?

“Alles is véél technischer geworden.  Toen was alles zo een beetje ‘out of the box’. Nu is het veel complexer geworden, je moét bijna al deelgenomen hebben aan The Voice en het moet perfect gezongen zijn.  Vroeger was dat totaal anders, Bryan Ferry zong toen ook zo vals als een kat hé.”

Horen of zien jullie elkaar nog, de originele Pas De Deux leden?  (Dett Peyskens  en Hilde Van Roy)

“Af en toe bellen we wel.  En we zijn nog eens gaan eten in Brussel toen Cardiocleptomanie uitkwam op die plaat in New York.”

En met welke projecten bent u momenteel bezig?

Ik tracht mijn audio-video archief te structureren.  Door het uitbrengen van Mani Meme voor Gucci, is er interesse ontstaan vanuit een label uit Lier (Cortizona) om de muziek van De Nota uit te brengen op vinyl.  De Nota is de groep die het nummer Mani Meme geschreven heeft, Pas De Deux heeft dit gecoverd. Verder heb ik ook Afrikaanse muziek gemaakt, sedert 25 jaar en daar is ook interesse voor vanuit dat label.  Ik maak nog steeds muziek, maar het is moeilijk om daar een geschikt kanaal voor te vinden.”

En wie heeft de songs geremastered?

“Uwe Teichert heeft er veel werk en energie in gestoken, want de songs zijn veel over en weer gestuurd om de kleinste details in orde te krijgen.”

 

MANI MEME / CARDIOCLEPTOMANIE / LITS JUMEAUX

De Tijdloze 3 van Pas De Deux

Uit op 19 februari via NEWS

Pre-order  https://fanlink.to/ManiMeme

 

tekst: Peter minnebo.