“An old mad man still climbing in his ghost”. ( Dylan Thomas)

Zo zou je Olie kunnen typeren. Olie de hoofdrol in Moeidenie! , het nieuwe theaterstuk van EWT –Theater Deurne dat zijn première had op 9 maart. Een creatie waar je stil van wordt , waar je zeker gaat over nadenken , zelfs dagen later ,maar waar ook momenten zijn die je uitnodigen om te lachen.

Olie ( Theo Van Baarle) is oud en terminaal ziek. Hij verblijft bij zijn dochter en schoonzoon ( Chris Mathieu en Marc Verbruggen ) en zijn kleinkinderen ( Reggy Turneer en Charlotte Campion ) De kleindochter is zijn privé verpleegster. Hij heeft periodes dat zijn dementie hem parten speelt. Zijn gedachten zijn tweeledig:

-Wanneer zal de dementie de bovenhand krijgen en is er het “point of no return”. Kan en mag ik waardig sterven voor het te laat is?

-Hij mist ontzettend zij overleden vrouw Freya. ( Rosita Huybrechts) “ Ik heb het ondervonden dat er een gruwel is groter dan de dood, het leven met een knagend gemis “( Marnix Gysen –Klaaglied om Agnes.)

Zij aanvraag voor euthanasie wordt afgewezen door de huisdokter ( Jean Speicher ), alleen zij kleindochter en haar lief ( Iante Beye) hebben begrip voor zijn miserie en plots duikt er een redder- bondgenoot op. Een niet stoffelijk wezen , de verlosser ( Door Van Boeckel) . Olie ziet hem echter alleen en de familie denkt nu dat hij helemaal gek is. Toch zal dit opperwezen zijn sleutel naar Freya worden.

Dit stuk brengt niet alleen moeilijke thema’s als euthanasie en dementie op de scene. Ook de kijk op het geloof met de dogma’s en de essentie van het bestaan van zowel God als de mens worden op een subtiele en ontroerende manier gebracht. Ja en er is ook plaats voor humor. Door de knusheid van de zaal en het nabij zijn van de acteurs wordt er een kring gecreëerd die je bijna meezuigt in de familie. Een stuk dat je bijblijft en zeker doet nadenken. Velen in de zaal zullen wel gedacht hebben aan gelijkaardige beelden thuis of in de familie.

De hele ploeg doet het voortreffelijk en Charlotte Campion speelde zich naadloos in op de zeer korte tijd die haar gegund werd in het verhaal als vervangster van de verplicht rustende Daphne Paelinck.

Dit is het voorlaatste stuk van seizoen 2018-2019 te Deurne maar seizoen 2019-2020 kent ook al zijn framework. Weer vijf stukken vanaf september. Bruno Timp de schrijver van Moeidenie! Zal er ook terug bij zijn met nu een hilarische komedie: “ Flikken in Verwachting”. De andere programmaties vind je op http://www.ewt.be/   Hier ook alle verdere info over Moeidenie! Dat nog speelt tot 21 april.

Moeidenie! Laat je met twee voeten op de grond komen. Sommige banale musicals ben je na een dag vergeten. Hier ben ik zeker van dat sommige dingen aan je ribben zullen blijven plakken en om met humor af te sluiten :

Wat hebben we nog extra geleerd?

  1. Dat ferme principes altijd met twee zijn !
  2. Als de kat van huis is heb je nog steeds de poes van de buurvrouw!

Tekst en foto’s: Gust Charrin