Molenbeekvallei Vremde

Vrijdag 24 mei kwam minister van Natuur: “Koen Van Den Heuvel” persoonlijk bekend maken dat het erkende natuurreservaat Molenbeekvallei –Vremde wordt uitgebreid met 10 ha. Ook het beloofde budget voor natuuraankoop is ondertussen beschikbaar. De kaap van de 1000 ha op drie maanden is momenteel overschreden.

De Molenbeek ontspringt aan de Sneppenbosweg te Boechout en komt samen met een naamgenoot ( de Molenbeek uit Broechem) in de Kleine Nete te Emblem. Natuurpunt bezit en beheert de Molenbeekvallei. De eerste aankoop werd gerealiseerd in september 1995. De volgende jaren werd het gebied gevoelig uitgebreid tot de huidige , bijna 34 hectare in beheer. Een laaglandbeek met een wisselend landschap. Bossen en grasvlaktes , knotwilgrijen en poelen. Voorjaarsflora met sneeuwklokjes en bosanemonen. In de poelen kwelen de kikkers en de torenvalk heeft een broedplaats in de graslanden.

Middenin was er rond de jaren 1230 een abdij. De Sint Bernardsabdij. Het was een cisterciënzer klooster, maar reeds in 1244 verhuizen de abt en de monniken naar Hemiksem. De vallei fungeert als waterbuffering , een enorme spons die het water een tijd kan ophouden na massieve regenbuien.

Natuurpunt staat ook in voor de begrazing. Hiervoor gebruiken ze een aantal Galloway runderen. Deze zachte diersoort zonder hoorns kan gemakkelijk op zichzelf bestaan. Ze hebben weinig verzorging nodig en kunnen in de winter buiten blijven.

Het eerste deel van het project hier in Vremde kwam van de Koning Boudewijnstichting , via het fonds Fernanda Van Hege.

Sommige stukken zijn voor het publiek open met uitlegpanelen.

Tekst en foto’s : Gust Charrin