Tokka lanceert debuutalbum Never Alone met schitterende showcase

Tokka via Google is een gemuteerde superschurk uit de Teenage Mutant Ninja Turtles, maar Tokka in Vlaanderen is de nieuwe groep rond zangeres Ingrid Tokka, gemuteerd uit een vorig project.

Samen met haar sidekick/gitarist Xavier Christiaens en live band, speelde ze op 24 oktober een showcase voor de release van het debuutalbum “Never Alone”.

Nieuwe eigentijdse nummers, indie-pop met een vleugje nostalgie en een knipoog naar de post-rock van de jaren ’80.

Wanneer we zaal Santro in Binkom betreden, staat zangeres Ingrid al gezellig en ontspannen te keuvelen aan de toog met vrienden en fans. Na een wervelende showcase, en doordrongen van 80’s invloeden, gaat het Frontview team Tokka achterna.

Tokka heeft alles om door te breken, herkenbaarheid ,originaliteit en een professionele band, met Jo Cassiers aan het roer. Bono, Jim Kerr, Stevie Nicks, Marie Frederiksson, we zagen ze allemaal in een schim op de achtergrond passeren tijdens de showcase. Deze iconische invloeden werden zeer subtiel verwerkt in het debuutalbum.

De groep Tokka is geboren in 2018, tijd voor een nieuwe Wikipedia pagina!

Ingrid: “Tokka is ontstaan net na ons vorig project, als ‘Ingrid en Xavier’. Een Nederlandstalig project, maar we voelden aan dat dit ons ding niet was. Tokka is mijn achternaam, geen artiestennaam zoals de meesten denken, en wordt nu gebruikt als groepsnaam. In maart 2018 zijn de opnames van het album van start gegaan. De zomer hebben we er nog over laten gaan, om dan nu het album te kunnen voorstellen. Is dat genoeg Wikipedia nu?”

Toch nog even terug naar jullie muzikaal verleden.

Xavier: “We zijn al jaren een cover band Mission Impossible, maar we hadden er eigenlijk wel genoeg van, we waren een jukebox geworden”.

Ingrid: ”En nu was het moment gekomen om met ons eigen werk naar buiten te komen, nu of nooit, en niet meer binnen 10 jaar. Vermits de invloeden van de jaren 80 terug ‘in’ zijn, ook bij het jongere publiek, wilden we dit verweven in onze muziek. (U2, Simple Minds,….)”

Xavier: “Die instrumentatie is bewust gebruikt, we hadden aan Jo Cassiers gevraagd om die canvas te gebruiken, dat soort gitaren, drums, synths, de effecten van de 80’s. En dat maakt het geheel van het album, het is niet van de jaren 80, maar iets van de jaren 80 dat vandaag geproduceerd is. Eigenlijk materiaal dat lang is blijven liggen en dat nu uitkomt, dat is de feel die we willen brengen. We merken dat een grote groep mensen op zijn honger blijft zitten naar dat soort muziek. De klassiekers van toen blijven bestaan, die hoor je dagelijks op de radio, daarnaast het nieuw materiaal. Je hoort altijd dezelfde nummers op de radio, terwijl vele artiesten nog vele andere mooie nummers uitbrachten op hun album, maar die je nooit hoort op de radio. De digitale zenders spelen hier nu ook op in, ze boren een nichemarkt aan, het is nog altijd een grote doelgroep.”

Tekst en muziek is van Jo Cassiers, wat is jullie eigen invloed?

Ingrid: “We hebben zelf ideeën aangebracht, over onze bezigheden, gebeurtenissen in ons leven, ook vanuit het verleden. Op deze basis is Jo verdergegaan om teksten te schrijven”.

Xavier: “ Het zijn allemaal fictieve verhaaltjes over de gekke dingen die men doet in zijn jeugdjaren, een throwback.”

Ingrid:” Moonstruck bijvoorbeeld, Xavier heeft er ook last van en hij zegt, als je look eet, dan betert dit. Zoiets is in de tekst verwerkt”.

Xavier: “ Er zit humor in, het is zeker niet de bedoeling om het in het heel abstracte te gaan zoeken. Maar er zijn nog altijd zaken die niet geweten zijn. Niet direct paranormale dingen, maar daarnet zei me nog iemand, het is volle maan, en ik voel dat toch. Is dat wetenschappelijk bewezen? Niemand weet het. Er is misschien iets, en dat is nu net in het album de rode draad. Het is niet alleen maar opstaan, slapen ,eten, werken. Er is meer dan dat, soms vallen dingen voor, onverklaarbaar, toevallen. Ook het samenkomen van ons of van andere mensen”.

Jullie zorgen voor amusante interactie, Xavier zorgt voor leuke vocale tussenkomsten.

Ingrid: “ Moonstruck verwijst subliem naar de opstelling van Roxette, Per speelde gitaar, daarnaast Marie als zangeres. Never Be Alone, als ge er goed naar luistert, is dat ook een Roxette nummer”.

Toch heel wat verdoken invloeden.

Xavier: “Als de CD uitgespit wordt, zeggen mensen al eens, dat is precies dat nummer van die artiest, en dat hebben we zoiets van….oh ja, inderdaad. Maar dat komt omdat het allemaal ontstaan is vanuit de gedachte van toen.“

Ingrid: ”Lange tijd was er interesse voor de jaren 70, dat is nu verschoven naar 80 en 90.”

DSC_1016DSC_1027

Hadden er meer nummers op het album kunnen staan?

Ingrid: ”We hebben enkele nummers ter zijde laten liggen, die zeker in aanmerking komen voor een tweede album.”

Xavier: ”Het zal geen ééndagsvlieg worden, maar we moeten eerst dit album zijn werk laten doen.”

Kwaliteit is er zeker genoeg.

Ingrid : “Met Jo Cassiers heb je altijd kwaliteit, je moet alleen geduldig kunnen zijn, totdat hij beschikbaar is”.

Waar werd het album ingeblikt en is er invloed van de locatie?

Xavier: “ In de studio Next Page te Baarle Nassau. De studio ligt middenin de bossen. En de volle maan is een wederkerend fenomeen. Als we bij Jo in de studio geweest zijn, was het ook weer volle maan. En hoe komt het dat het vandaag volle maan is? Heb ik het gepland of heb ik het niet gepland? “ (lacht)

Waar vinden we jullie terug bij het repeteren?

Xavier: “We hebben voor deze showcase maar 1 keer gerepeteerd, en we beschikten over backing tapes om daarop wat verder in te studeren. In ST Events in Puurs is er tevens een top repetitieruimte. Wij zijn zondag gaan repeteren in de grote studio aldaar.”

Hoe hebben jullie deze schitterende showcase ervaren, het publiek was alvast enthousiast.

Ingrid: “ Ik was zeer rustig vooraf omdat we zoveel gerepeteerd hebben, ik heb me geamuseerd, na de eerste minuut, ben ik volledig mee.”

Xavier: “Ik ben zelden zenuwachtig, behalve als het over techniek gaat. Even is er een glit geweest in de tape die moet meevolgen in de clicktrack. Dat is live, en dan herbeginnen we. En trouwens, we zijn omringd door professionele muzikanten, we hebben een fauteuil gevoel.”

Het publiek vindt zoiets wel leuk, het is dan écht live, internationale artiesten gaan ook al eens de mist in.

Xavier: “Mensen die de perfectie willen, kopen best de cd.”

De videoclip van de eerste single is gefilmd op een tot de verbeelding sprekende locatie.

Xavier: “Guus Fluit heeft de videoclip gemaakt. Hij kreeg toegang tot de Verbeke Foundation. Het is het rusthuis van alle mogelijke kunstwerken, ge komt in een totaal andere wereld terecht. Een verwachte 2e clip voor de 2e single is tevens aldaar opgenomen. Als ge vernieuwend wil zijn, moet we volledig out of the box gaan. “

Tokka is met de sterke single I’ll always be there for you’ klaar om door te breken in het muzikale wereldje. “Tokka heeft allures die in de States misschien ook wel eens zouden kunnen aanslaan”, aldus Maximiliaan Vandomme van AMA Management. Tokka bezingt het trouwens in Never Be Alone …“We can conquer the world!”.

SETLIST SHOWCASE BINKOM

AMSTERDAM

BREAKING THE CHAINS

BEFORE I WAKE UP

WHAT LIFE COULD BE

MAKE UP SONG

SCATTERING LIGHTS

THROWBACK THURSDAY

MOONSTRUCK

I’LL ALWAYS BE THERE FOR YOU

BIRD ON A WIRE

NEVER BE ALONE

CRY LOVE

www.tokka.be

Tekst en foto’s : Peter Minnebo.