Dit jaar is Westtoer volop bezig met het introduceren van nieuwe of aangepaste fietsroutes.

Hier al voorsmaakje:

Grensleiefietsroute.

In Wevelgem presenteerde Westtoer de nieuwe Grensleiefietsroute. Water is de leidraad door deze route, de helft van het traject loopt langs autovrije paden langs De Leie en het Kanaal Ieper-Komen. De 57,8 km lange route loopt door het gevarieerde landschap van Wevelgem, Menen, Wervik en Moorslede.

De lancering van de Grensleiefietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Voor deze route werd een volledig nieuw traject uitgewerkt. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Grensleiefietsroute is de achtste van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“Ongeveer de helft van het traject van de Grensleiefietsroute loopt via de autovrije jaagpaden langs De Leie en het Kanaal Ieper-Komen. De Leie is de levensader van de streek en vormt al enkele eeuwen de grens met Frankrijk. Onderweg fiets je langs de Basiliek van Dadizele die zich al van ver laat zien, de prachtige beekvalleien van de Gasthuisbossen en De Balokken, een eiland tussen de nieuwe- en de oude Leie in Wervik. Onderweg genoeg terrasjes en adresjes om even uit te blazen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan Toerisme Wervik, de Waalvest in Menen, het Guldenbergplein in Wevelgem, Toerisme Moorslede en de Zandvoordeplaats in Zandvoorde (Zonnebeke). Aan deze vijf startpunten staat telkens een startbord.

 

Vrijbosfietsroute.

In Staden presenteerde Westtoer de Vrijbosfietsroute. Het traject van 50,6 kilometer gidst je door het zacht glooiende landschap en de groene zones van Staden, Houthulst, Hooglede en Kortemark. Langs deze nieuwe fietsroute liggen heel wat bezienswaardigheden zoals het uitkijkpunt op de Vredesmolen in Klerken, verschillende WO-I sites en gezellige picknickzones om tot rust te komen. 

De lancering van de Vrijbosfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Voor deze route werd een volledig nieuw traject uitgewerkt. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Vrijbosfietsroute is de negende van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“De Vrijbosfietsroute laat je het zacht glooiende landschap van de westhoekgemeenten Staden, Hooglede, Houthulst en Kortemark ontdekken. Je duikt in het groen van de Handzamevallei, de Krekemeersen in Kortemark en het Vrijbos in Houthulst. De route komt voorbij enkele stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog, zoals de Duitse Militaire begraafplaats in Hooglede en de Vredesmolen in Klerken. Vanop die laatste heb je een prachtig panorama over de streek. De nieuwe fietsroute loopt ook over de Vrijbosroute, een voormalige spoorwegbedding die nu fungeert als groene fietsas. Onderweg geniet je van streeklekkers in de lokale horeca en van leuke picknickplekjes”, aldus Sabien Lahaye-Battheu voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan de Sporthal De Wankaarde in Staden, Toerisme Houthulst, Toerisme Hooglede en het Gemeentehuis van Kortemark. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.

Heuvellandfietsroute.

In Mesen presenteerde Westtoer de nieuwe Heuvellandfietsroute. Deze nieuwe route van 52,4 km is zowel veelzijdig als gevarieerd en brengt je op de meest onverwachte plekken. Fiets langs West-Vlaamse wijngaarden, historische sites en geniet van prachtige uitzichten over het golvende landschap.

De lancering van de Heuvellandfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Kastelenfietsroute is de dertiende van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“De Heuvellandfietsroute brengt je op de meest verrassende plekken van Mesen, Heuvelland en een stukje Poperinge. Sommige hellingen zijn best pittig, maar weet dat boven telkens een prachtig uitzicht wacht. Je fietst tussen wijngaarden en groene stilteplekken, op heuvels en langs pittoreske dorpen, bruine cafés en bruisende ontmoetingsplekken. In het landschap springen ook de WO I – sites in het oog, zoals de loopgraven Bayernwald of de Spanbroekmolenkrater. Vanop de toren van de Sint-Niklaaskerk in Mesen geniet je van een fenomenaal zicht over het glooiende landschap, net als vanop de Mouttoren Sint-Joris in Reningelst. Deze uitkijkpunten kaderen in het project Horizon 2025. Onderweg geniet je van een streekbiertje in een volkscafé, een glaasje Heuvellandse wijn of hou je halt aan één van de vele leuke picknickplekjes.”, aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor Toerisme.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan het toeristisch infopunt in Mesen, Toerisme Heuvelland en aan het Dorpsonthaalpunt in Loker. Aan deze drie startpunten staat telkens een startbord. De route kan ook worden ingekort tot lussen van 23 km en 33 km.

Vredesfietsroute.

In Ieper presenteerde Westtoer de vernieuwde Vredesfietsroute. Via deze route verken je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog. Het aangepaste traject van 45,2 km gidst je langs WO I-sites, bijzondere natuur en imponerende panorama’s in de regio Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke.

De lancering van de Vredesfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en de Vredesfietsroute is de veertiende van 18 nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“Vanuit vredesstad Ieper verken je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog. Tijdens de fietstocht passeer je verschillende WO I-sites. Het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle is een aangrijpende stilteplek. Boven aan het gigantische Tyne Cot Cemetery krijg je een mooi uitzicht over de streek. De Mijnenslag van 1917 laat zich goed zien in de Caterpillarkrater in provinciedomein Palingbeek. Wie meer wil weten over de meest beslissende slag van de oorlog aan het Westfront moet beslist een kijkje nemen in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Vanuit de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke geniet je van een prachtig uitzicht op de weidse omgeving. Dit uitkijkpunt kadert in het project Horizon 2025. De route voert je ook door prachtige natuur zoals de Gasthuisbossen, Zillebekevijver, Provinciedomein De Palingbeek en het Polygoonbos. Neem even de tijd om uit te blazen op een gezellig terras, bij hoeveproducenten of op een leuk picknickplekje. Je passeert onder andere picknickzones aan Hill 60 en Site John McCrae”, aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor Toerisme.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan Toerisme Ieper, Provinciedomein Palingbeek, de Markt van Langemark en Toerisme Zonnebeke. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.

Alle nieuwe en herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer (shop.westtoer.be) en partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload.

 

Foto’s; Westtoer.