Oost West Thuis Best

 

Het Achterland is terug te Antwerpen. Nu geen Antwerpse getinte comedy – de Hippodroom blijft nog even in de ijskast- maar een stukje met een beetje invloed van de recente pandemie. Staycation was een van de nieuwe woorden die Van Dale mocht bijvoegen aan zijn repertoire en regisseur Jeroen Maes gebruikte het in zijn nieuw stuk.

Bij een koppel dat al jaren naar Calpe  gaat en er geen moer beweegt heeft de vrouw ( Jenny ) het lumineus idee om een wandelvakantie rond de Molse Meren te gaan doen. De man ( Jean) ziet dit niet zo zitten en als zijn beste vriend ( Alex ) opdaagt ziet Jean de mogelijkheid om de vakantie een andere wending te geven. Maar in het zog van Alex zijn er ook zijn minnares ( Angelique) en zijn vrouw ( Rita ). Wat krijg je dan: misverstanden, dillema’s, leugens om bestwil. Kortom situatiewendingen alom. Jeroen Maes is hier een topper in, zie Café Beveren, de Sinksenfoor of  ’t Strand van Sint-Anneke. En dan vergeten we nog “Azzek”de Strangers compilatie.

In een Antwerpse tapasbar werd de cast voorgesteld. Een cast dat bijna een FC de Kampioenen v Thuis lijkt. Aan de ene kant Dani Heylen en Carry Goossens ( Jenny & Jean), aan de andere zijde “ Waldek” Bart Van Avermaet en “ Viv” Lynn Van den Broeck als Alex &  Angelique.

 

Twee Kampioenen, twee Thuis anciens, maar er is nog een vijfde personage. Rita de vrouw van Alex. In de Gazet van Antwerpen zijn er wekelijks enkele kroniekschrijvers. Een ervan wordt steeds aangekondigd als” creatieve veelvraat, radio –en televisiepresentator, auteur en sportbeest. Neen, het is niet Dave Peters die in de rol van Rita kruipt maar zo zou je door sport te vervangen door cultuur-entertainment zeer vlot terecht komen bij Ann De Winne, onze Rita voor vandaag. Tijd om even met haar een babbeltje te slaan:

-Het Achterland, een soort van thuiskomen?

We zijn met 4 al een tijdje bezig met Achterland voor de producties achter de schermen ( Sam Verhoeven, Michael  Zanders, Frank Aernout zijn de anderen) maar na corona was ik toch blij na bijna twee jaar om de draad echt terug op te nemen. Normaal had onze 5e productie een soort jubileum moeten zijn maar het stuk dat we in gedachte hadden, Hippodroom, was wat te groots en we hebben het dan maar voor even uitgesteld. We kozen nu voor niet weer een typisch Antwerps stuk te maken maar iets over verlofperikelen. Staycation, ook uit de covid periode was een beetje de basis. Nu werk ik niet achter de schermen maar doe ik mee op het podium.

-Een quote die ik  ooit tegenkwam bij een bevriende collega met expertise: Ann De Winne kampeert bijna  in het Fakkeltheater.

Inderdaad er is eens een seizoen geweest dat ik optrad met loge 10, ook nog Hotel Vocale deed en me nog bezig hield met werk achter de schermen. Intens maar tof.

-Je kan spreken van een allrounder. Niemand plaatst je ergens in een bepaald vakje.

Ik zing, ik doe comedy, ik doe repertoire theater en drama. In feite als je in een bepaald vakje geraakt wordt je niet meer als echt aanzien. Daardoor mis je de kans om iets anders te doen en dat is jammer. Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid krijgen om zoveel variëteiten te kunnen doen. Zelfs voor een ½ zaal zingen in coronatijd was een event. Ik doe ook veel met Luc Caals, de mini revues voor senioren. Ik heb alleen een mysterie met tv. Hier heb ik nog weinig te doen gehad. Af en toe gastrolletjes.

-Heb je niet ooit in Thuis gespeeld?

Ja hoor. De mama van Arne ( Michiel De Meyer) een viertal jaar geleden.

-Ik zag je ook twee weken geleden bij de première van Zadelpijn ( EWT) Dit was weer de zoveelste topproductie van Frank en zijn team. Was de rol van Jacqueline, de kankerpatiënt, heftig?

Het was iets heel speciaals. Ik kreeg geen make-up, een klein vleugje mascara was alles, er werd wat aan mijn wenkbrauwen gewerkt en toen ik het mutsje opzette voelde ik me echt een ziek persoon. Heel raar.Ook door de speciale lichtinval van het decor kwam ik zeer reëel over.

Jacqueline is trouwens een sterk personage om te spelen. Ze is zeer optimistisch en helpt ondanks haar miserie de andere vrouwen met hun problemen. Ze neemt in feite het ongemakkelijke weg van de anderen. Ze is zeer bescheiden.

Het is een prachtstuk om te doen. Ook door de inbreng van de Franse chansons, die toch heel emotioneel overkomen.

-Volgend seizoen geen EWT voor Ann de Winne?

Neen voor volgend seizoen doe ik geen enkele productie. Het is een los team met veel gastacteurs. Misschien het jaar erna?

 

Oost West Thuis Best in de Rode Zaal van het fakkeltheater van 1 juli tot 14 augustus.

www.fakkeltheater.be  070246036