“Proeven” als God naast Frankrijk

Dit is het verhaal van allerlei lekkers uit de Westhoek: eigen producten verwerken tot een eindproduct, een innovatieve invulling van een rijke streektraditie, een bijdrage aan de circulaire economie, een delicaat koekje dat al 135 jaar ontelbare fijnproevers verleidt over de hele wereld en het verhaal van een abdijbier dat er eigenlijk geen is.

In het Jules Destrooper Bezoekerscentrum in Lo wandel je letterlijk doorheen de rijke geschiedenis van de wereldberoemde koekjes uit West-Vlaanderen. Met plezier “zoetjesaan” ouder worden door wijsheid en ervaring. Spilfiguur Jules Destrooper startte in Lo in 1885 met een bakkerij. Om zich te differentiëren gebruikte hij allerlei specerijen bij de ontwikkeling van zijn koekjes. Het flinterdunne amandelbrood was de start van zijn succesverhaal. Het is nog altijd het succesvolste exportproduct. In 1890 kwam er de natuurboterwafel bij, nu het bekendste product uit het assortiment. Kenmerken zijn het grote ruitjespatroon en de initialen J.D. De blikken met statiegeld, die tot 1980 gebruikt werden, zijn nu echte collector’s items. De innovatieve verpakking met luchtdichte folie geeft een garantie voor een versheid tot 12 maanden. De rode draad was steeds kwaliteit boven alles met het gebruik van natuurlijke ingrediënten uit eigen streek. In 2006 werd de natuurboterwafel van  ‘Jules Destrooper’ erkend als streekproduct Westhoek. De centrale productie is in Ieper en een deel van de oude vestiging in Lo doet nu dienst als bezoekerscentrum. Wandel tussen de oude baktoestellen, bekijk een film over de huidige productie en test je kennis op verschillende interactieve manieren. Na corona zal het proeverijgedeelte zeker weer opengaan.

Info: www.julesdestrooper.com

Ga je van Lo richting Veurne, stop zeker in Oeren, niet meer dan een gehucht, maar de St.-Apolloniakerk is een beschermd monument met errond een Belgische militaire begraafplaats uit Wereldoorlog I. Verder bij de Lovaart, tussen Veurne en Alveringem, ligt Kaasboerderij Walhoeve, een paradijs voor kaasliefhebbers die van ambachtelijke kaas houden. Een familiebedrijf sinds zes generaties, vroeger een klassiek gemengd veebedrijf en vanaf 1986 gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Ongeveer 180 koeien zorgen voor de melk die verder gevaloriseerd wordt tot kaas, boter of karnemelk. Ook desserts en roomijs behoren tot het gamma. De voeling met de klant is ijzersterk, een korte keten volgens het boekje: alles van begin tot einde gebeurt op de boerderij. Een uitgebreid streekkaasassortiment om ‘u’ tegen te zeggen! Een kaas gerijpt in “Brugse Zot”, een paterskaas, ’t Zandmanneke, een zachte brie of “Anne-Marie Selderie”, een boerenkaas met selder, genoemd naar de kaasmaakster: allemaal te vinden in de toonbank van de hoevewinkel.

 

Info:  www.beauvoordse-walhoeve.be

 

Kom je in het weekend door Alveringem en je hebt trek in een hemels ijsje, stop dan even aan de Sint-Rijkersstraat 24. ‘La Glace de Fie’ met een label 100% West-Vlaams Streekproduct, is in 2015 opgericht door An Sofie Goderis. Ze bestempelt zichzelf als een trotse boerendochter. Ze studeerde aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar ze nu ook lesgeeft. Beide grootouders waren zeer creatief in de keuken en haar ouders hebben een melkveebedrijf in de buurt. Hier haalt An Sofie de melk die ze pasteuriseert en verwerkt naar roomijs en ijstaarten (ijstaarten alleen op bestelling). Een beperkt aantal klassieke smaken (8) in een potje of in een hoorntje laten jonge en volwassen zoete mondjes helemaal wegsmelten. Voor al haar producten werkt ze samen met lokale fruitboeren. Voor wandelaars en fietsers een ommetje waard, deze ‘crème de la crème’!

Poperinge is de hopstad van België en het ideale startpunt voor een ontdekkingsreis door de hop- en bierwereld in de Westhoek is het Hopmuseum aan de Gasthuisstraat. In dit statige gebouw stond vroeger de stadsschaal om de hop te wegen en te keuren. De geschiedenis van de teelt, de oogst en de verwerking worden op drie verdiepingen mooi in beeld gebracht. Aan de hand van filmpjes zie je hoe het vroeger was en hoe het er nu aan toegaat. De collectie van oud hopmateriaal laat je verder inleven in de hopcultuur. Op de gelijkvloerse verdieping is een gigantische collectie van meer dan 2500 Belgische biersoorten, ingedeeld volgens provincie. Via de digitale biertafel kan je elk bier opzoeken.

www.hopmuseum.be

Even buiten Poperinge ligt Watou met de St.-Bernardusbrouwerij. Het is geen abdij en ze brouwen geen trappist, maar toch lijkt het soms op een bedevaartsoord. Een van de redenen: het verhaal van St.-Bernardus leest als een magische thriller. Vroeg 1900 ontvluchtten de trappisten van de Mont des Cats-abdij, juist over de grens, Frankrijk toen dit land de scheiding tussen kerk en staat definitief invoerde. Hier in Watou, aan de Trappistenweg gingen ze verder met kaas te maken. In 1934 vertrokken ze weer en de kaasmakerij werd overgenomen door een West-Vlaams broederpaar. In 1941 werd hen gevraagd door de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren om bier te brouwen voor het commerciële circuit van de abdij. In 1946 kwam er een licentieovereenkomst. De overeenkomst werd echter in 1992 stopgezet met het oprichten van ‘de goddelijke paraplu’ ATP (Authentic Trappist Productlabel). Alleen bieren, gebrouwen binnen de muren van een abdij, kregen het. Troebele jaren volgden voor St.-Bernardus met de onzekerheid en moeilijke pogingen om een goede doorstart te maken met hetzelfde bierassortiment onder de merknaam St.-Bernardus. Een nieuwe wind door de hopvelden, passie, een traditioneel product en af en toe een ‘gelukske’ maakten dat de groeicurve gestadig steeg. 45.000 hectoliter of een equivalent van 13 miljoen keer 33cl-flesjes worden nu geproduceerd. Met de opening van de nieuwbouw enkele jaren geleden werd een volgende stap gezet en heeft men nu 4 pijlers om uit te spelen. Guesthouse Brouwershuis beschikt over tien kamers (voor 26 gasten) en samen met de fietsverhuur is het een perfecte uitvalsbasis om de streek te ontdekken. De nieuwe brouwerijwinkel is een ware ‘speeltuin’ voor de liefhebbers van de ‘hemelse nectar’. Verder zijn er de brouwerijrondleidingen en de meeting- en eventlocatie. Het paradepaardje is ‘Bar Bernard, de rooftoplocatie met een 360 graden panorama op hopvelden, het Heuvelland en Frans-Vlaanderen. Geniet hier met uitzicht van de gastronomische specialiteiten. Voor 2022 werkt men gretig achter de schermen voor de viering van 75 jaar St.-Bernardus met onder meer de opening van een ‘Bier Experience’, die de rondleidingen op termijn zullen vervangen.

Alle info: www.sintbernardus.be

 

 

. Lombarts Calville begon twintig jaar geleden met de productie van sappen, maar ook met het aanplanten van biologische hoogstamboomgaarden. Ze tonen aan dat je nog op een andere manier aan landlouw kan doen en toch leefbaar zijn. Ze hebben heel de keten in eigen handen. Voor 90% werken ze met appelen, het sap wordt alleen gepasteuriseerd en een artisanale cider zit ook in het gamma. Kleinfruit (framboos, braam) wordt door het verschillende oogsttijdstip ingevroren en eveneens in het najaar samen met de appels verwerkt. De productie gaat naar de horeca, dorpswinkels, boerderijwinkels en restaurants.

Info: www.tuinsappen.be

 

In deze regio liggen de lekkernijen voor het rapen en vele smaakcombinaties zijn een voltreffer. Ben je in Ieper op zoek naar logies: Het Albion Hotel is een perfecte uitvalsbasis. Gelegen op een 200 meter van de Grote Markt , met privé parking. Zaterdagmorgen is het marktdag te Ieper en zo kan je nog veel lekkers ontdekken. De Walhoeve staat er met zijn kazen en de Diksmuidense boterkoeken zijn ook een proeftest waard.

www.albionhotel.be 

Tekst en foto’s: Gust Charrin.