PROPER LAKENS

 

Sven de Ridder maakte mij heel gelukkig met zijn nieuwe comedy “ Proper Lakens”. Een stuk dat zich afspeelt in de ziekenhuiswereld. Zelf had ik het genoegen en soms ook “ het plezier” om bijna 40 jaar in deze branche door te brengen. Humor op de werkvloer was daar primordiaal. De mannen van de Sven de Ridder Company trokken naar het middelpunt in een hospitaal waar alles in feite allemaal bij elkaar komt: de ziekenzaal. Het middelpunt van patiënten, dokters, verpleegkundigen en bezoekers. Een allegaartje van karakters.

Corona werd slim uit het verhaal gehouden en laat de patiënten maar komen naar de dienst Plastische Chirurgie, geleid door de rare dokter Dag ( Dirk Lavrysen)

Mario Van Dessel ( Luc Verhoeven)is geobsedeerd door selfies en heeft ook buikvet dat hem ellendig in de weg zit en wil het kwijt alvorens naar Ibiza te vertrekken.

Bart Tersago ( Brik Van Dyck )laat zich graag Bratt noemen en zit hier al voor zijn 22 e maal.

Derde patiënt op de zaal is Jo Ceulemans ( Sven De Ridder) hypochonder grand cru met kaalheidsproblemen. Zijn speciaal beroep kom je ook te weten tijdens het verhaal. Hij wordt in de watten gelegd, gepamperd en op slaafse manier begeleid door zijn vrouw Rachel ( Kristel Verbeke).

Verpleegster van dienst is Suzy ( Jasmine Jaspers). Sexy van uitzicht, niet al te snugger. Haar simpelheid dekt wel een hele andere lading en dat zullen we ontdekken.

Sinds lang mochten we nu weer lachen zonder mondmasker en dat deden we ook naar hartenlust. Een prima verhaal met massa’s humor maar ook ontroering en soms rauwe feiten eigen aan de wereld op een ziekenzaal. Een vleugje zwarte humor en drama. Subtiel gebracht, geen goedkope dramatiek genre Amerikaanse hospitaalseries maar een vlotte combinatie ernst-humor.

Zeer geslaagd was de opstelling van de ziekenzaal. Een authentieke Nightingale constructie, zoals we ze vroeger zelf ook meemaakten. Spontaan moesten we  dan terugdenken aan de jaren ’70 met de dolkomische Britse series: Doctor in the House  of de iconische Carry On films. “ Carry on Matron, Carry on Doctor en Carry on again Doctor”.

Met bijna de volledige ploeg van “ Kerstmis den Boom in “ in deze comedy krijg je een zeer fijne interactie tussen deze acteurs. Jasmine Jaspers is een toptalent op komisch gebied. Hou ze maar aan boord.

En wat met de “ propere lakens”? Aan u om uit te vinden.

Ze spelen het stuk nog tot en met 3 april en ik zou het bijna vergeten: de locatie is het oergezellige Elckerlyc waar komedie het beste op zijn plaats is.

www.svenderiddercompany.be

www.elckerlyc.be

 

TEKST en Foto’s: Gust Charrin.