Rough Guides goes Liberation route

 

Deze zomer publiceerde Rough guides “ Travel The Liberation Route Europe “ . Een totaal beeld van de bevrijdingsroute doorheen Europa enerzijds en anderzijds een mooie introductie van de speciale organisatie die LRE is. Ik had het privilege om de “ geboorte” van dit project bijna van in het begin mee te maken. Hun roots lagen in de Arnhem-Nijmegem regio , het Market Garden gebied. Samen met enkele musea in de buurt en de lokale toerisme afdeling kwamen ze op het idee om het legaat van de bevrijding hoog te houden door het promoten van herdenkingssites en het inspelen op verhalen. Verhalen die meer en meer zouden vervagen als de laatste overblijvende getuigen er niet meer zouden zijn. In zes provincies zijn er ongeveer een 200 audiospots met aandoende verhalen.

Begonnen rond 2008 kreeg men vlug andere Nederlandse provincies enthousiast. Waarom daarna niet een transnationale herinneringsroute beginnen ? Met de gedrevenheid en pure kwaliteit van de leden van het eerste uur , we denken aan Jurriaan de Mol , Victoria van der Krieken , Peter Kruk en Jeroen Van Wieringen werd LRE in 2014 een internationale speler. Eerst met kleine reizende tentoonstellingen , later met grotere evenementen.

Nu kan je op allerlei manieren de Bevrijdingsroute volgen , zelfs met een speciaal uitgestippelde wandelroute.

In het spoor van de bevrijders brengt men je nu door 9 landen: the United Kingdom , Frankrijk , België , Luxemburg , Nederland , Duitsland , Italië , Tsjechië en Polen. Het verbind musea , begraafplaatsen , monumenten en audiospots.

Om dit allemaal gemakkelijker te maken om te ontdekken is er nu door Rough Guides dit boek van bijna 400 blz. gepubliceerd. Het boek volgt de drie campagnes : de westelijke via Normandië , oostelijk door de Russen en een zuidelijke route via Italië.

Elk land heeft zijn hoofdstuk , boordevol geschiedenis en een korte verwijzing naar de belangrijkste bezoekpunten. Handig te gebruiken als reisgids maar ook als naslagwerk. Een algemene conclusie sluit het boek op een sobere manier af.

Voor België is het spijtig dat het Canada-Poland museum in Adegem niet is opgenomen. Vooral omdat het veel materiaal brengt over de Slag van de Schelde , een bijna verwaarloosde slag , die echter rond de 80 dagen duurde en meer dan 14000 slachtoffers kende en die voor Canada bijna evenveel betekende als Vimy in Wereldoorlog Een. Gelukkig heeft men in het deel over Nederland wel aandacht voor het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp , hier is de Slag van de Schelde nog niet vergeten!. In oktober zal dit museum een volledige upgrade ondergaan hebben en nu al wordt dit levenswerk van Stef Traas door de editor van deze Rough Guides al in zijn top twintig prioriteiten gezet van de musea uit het boek.

Het boek is in het Engels en te verkrijgen in de betere boekhandels:

ISBN:987-178-919-430-2

Richtprijs; 19,99 euro.

Tekst en foto’s: G.Charrin