The CWGC Experience

Wat hebben de namen “ Cabaret Rouge , Dantzig Alley, Rossignol Wood , Wieltje Farm , Motor Car Corner en Oxford Road “ gemeen ? Het zijn allen militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission gelegen in Frankrijk of België.

Gesticht in 1917 met als doel een eeuwige herdenking van de Commonwealth oorlogsgesneuvelden , een bestendig onderhoud van de graven en de gedenkstenen en het bijhouden en onderhouden van de archieven. Gestart in de Eerste Wereldoorlog werd dit later uitgebreid naar beide conflicten. Er kwamen fundamentele richtlijnen aangaande grafstenen , die uniform moesten zijn zonder onderscheid. Verschillende architecten werden aangesteld – onder meer de beroemde Edwin Lutyens- en Rudyard Kipling was het brein achter vele aandoenlijke teksten op graven en gedenktekens. Je vind ze in 153 landen ( 23.000 plaatsen !) en ze herdenken ongeveer 1.700.000 gesneuvelden. De CWGC heeft 1300 personeelsleden die werken in 49 landen.

De kosten worden gedeeld tussen de zes landen die lid zijn van de CWGC en ook de meeste slachtoffers tellen: Groot- Brittannië , Australië , Canada , Indië , Nieuw Zeeland en Zuid Afrika. Het administratieve hoofdkantoor is gevestigd te Maidenhead , dicht bij Londen.

Tussen Normandië en ruwweg Gent liggen er bijna 1000 begraafplaatsen van de CWGC. Om deze te onderhouden zijn er enkele centra. Het grootste is te Beaurains , dichtbij Arras. Het centrum is verantwoordelijk voor ongeveer 3.000 begraafplaatsen en monumenten in Frankrijk. Uniek is ook dat Beaurains de enige plaats is waar alle grafzerken worden gemaakt voor alle CWGC sites ter wereld.

Om het publiek getrouw te maken met de werking van de CWGC opende in juni 2019 The CWGC Experience.

Een introductie film over de geschiedenis van de CWGC start het bezoek . Nadien begin je aan een toer achter de schermen met de hulp van een audio guide . De productie eenheid van de grafstenen is het spectaculairste. Per jaar worden er ongeveer een 3.000 gemaakt. Ze zijn bestemd voor de hele wereld. Allemaal plaatsen met een verschillend klimaat en bodem. Daarom heeft men een heel arsenaal aan stenen ( dertigtal ) naargelang het land. Je hebt bv. Portland Stone ( veel aanwezig in West Europa) , Botticino marmer uit Italië , Rustenburg graniet of leisteen.

Waarom vervangt men stenen ? Degradatie en geen herstel mogelijk is het meest voorkomende. Men heeft overblijfselen gevonden op een slagveld en dan gaat men voor een begrafenis op de dichtstbijzijnde CWGC begraafplaats. Ook door opzoekingen in historische documenten kan men een onbekende soldaat ( de zerken met het opschrift “ Known unto God “) linken aan een naam en vervangt men de steen. In het begin was het aanbrengen van de teksten op de stenen manueel en een werk van lange adem. Nu is dit computer gestuurd en duurt ongeveer een uur.

De schrijnwerkerij hier in Beaurains werkt uitsluitend voor Frankrijk en zij creëren en repareren deuren , rustbanken en pergola’s. Meestal gebruikt men Franse eik. Als de schrijnwerkers er niet zijn kan je zien op welke begraafplaats ze bezig zijn .

Ook zeer ambachtelijk is de smidse en de metaalbewerkers. Zij zorgen voornamelijk voor de register deurtjes en de poortversieringen.

Tuinonderhoud is een zeer intensieve bezigheid voor de CWGC . Vele begraafplaatsen zijn geïnspireerd op traditionele Engelse tuinen. Je komt de tuinmannen dan ook geregeld tegen als je een CWGC begraafplaats bezoekt. Voor Frankrijk heeft men 320 tuinmannen in dienst. Hier in Beaurains doet men het onderhoud van de verschillende tuintoestellen. Bekijk de oude toestellen uit 1920 en ook de verschillende planten die men gebruikt.

De afdeling waar de gekende groen-witte panelen worden gemaakt , doet dit voor de hele wereld. Ongeveer een 300 worden er per jaar gemaakt. Je vind hier een mooi overzicht van borden uit het Ieperse tot exotische plaatsen.

In Frankrijk alleen al vind men per jaar de overblijfselen van 50 soldaten van het Commonwealth. In de Experience kom je alles te weten hoe hier wordt mee omgegaan. Beaurains heeft een mortuarium en hier begint de taak van identificatie. Zij gaan ook de resten zelf ophalen samen met alles wat er rond in de grond wordt gevonden en tot mogelijke identificatie kan leiden.

De Experience is zeer leerrijk en vlot te volgen ( de audio guide is er in het Frans en Engels )Na je toer is er nog een ruimte waar je op de database kan, hier is ook het kleine souvenirwinkeltje en een drankautomaat.

The CWGC is gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10u. tot 16u. Ze is gelegen in de Rue Angèle Richard 5-7 te Beaurains. Er is gratis parking. ( alleen bussen moeten betalen )

Alle info: http://www.cwgc.org/

Experiences zijn geen musea maar een belevingscentrum en na de Calvados , Chocolat en Cheese Experience was dit weer een toffe beleving.

Tekst en foto’s: G. Charrin