Secret Santa in het Fakkeltheater

 

Een kerstkomedie in hartje Antwerpen tijdens de Kerstperiode is bijna een traditie geworden zoals kalkoen met spruiten over het Kanaal en steengrill bij ons. Reeds voor de vijfde maal geeft de Sven de Ridder Company ons  een feel good moment in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.

Sven de Ridder en Brik Van Dyck zorgden voor de inhoud van het stuk en zijn beiden ook weer van de partij op het podium. De rest van de cast bestaat uit oudgedienden van  de Company. Luc Verhoeven heeft zelfs na Sven en Brik de meeste optredens op zijn conto. Joyce Buellens zagen we vroeger al in Scouts Forever en heeft ook al een kerstkomedie op de teller. In Kerstekinderen was ze te zien, samen met Margot Hallemans, die hier nu ook deel uitmaakt van de vijfkoppige cast.

Een verhaal van twee verstokte vrijgezellen, Jimmy en Richie Kiebooms, die van hun oom Noël de taak krijgen om met Kerst beiden te verschijnen met een lief. Het tweetal haalt dan maar twee oude kennissen van onder het stof, Jennifer en Rebecca en beginnen zo aan kerstavond.

Richie ( Brik) is een muziekleraar, pseudo nerd en vooral kerstfreak. Jimmy ( Sven) daarentegen heeft een aversie voor kerst, vrees voor vrouwelijk schoon en vooral dieptevrees alhoewel hij bouwvakker is. Dit compenseert hij door alleen op gelijkvloerse te werken zegt hij. De vrouwen zijn ook elkaars alter ego. Rebecca ( Joyce) is een weinig sensuele lerares moraal met weinig of geen hobby’s. Jennifer (Margot) is een dame van nogal lichte zeden.

De kerstavond staat bol van de  mysteries waarvoor nonkel Noël  dikwijls de oorzaak zal zijn. Daar ze Noël maar twee  maal per jaar te zien krijgen hebben ze nooit hoogte gekregen van zijn reacties en ze snappen ook niet waarom hij altijd vroeg weg is op kerstavond.

Na de pauze zorgt Noël voor het verassingsmoment dat we zeker niet gaan verklappen. Alles ligt echt open voor het deel na de pauze.

Sven en Brik maken als schrijvers hun statuut weer waar dat ze de Keizers van de Kerstkomedie zijn. Ze weten als geen ander het product Kerstmis op de planken te brengen. Quality  Time die ons doet terugdenken aan The Two Ronnies of the Eric & Morecambe Shows met hun kerstspecials op BBC in vervlogen tijden.

Komedie met een snuifje mysterie, pantomime, wat Christmas Carrol gedachten tot zelfs smaakmakende stunts.   Dit vijfde stuk heeft ons kunnen bekoren tot in de puntjes. Telkens weten ze ons te verassen. Nu speelt Brik de nerd en is Sven niet de pispaal.

Wil je weten wie Eddy is, wat je met punch allemaal kan doen en wat 3 PPD voor Jimmy ( Sven) is, haast je dan naar de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Vertoningen tot 7 januari en door de grote vraag is er zelfs een primeur: op 23 december zijn er zomaar drie vertoningen, de eerste om 11 u ’s morgens.

En trouwens er is nog de stem op de achtergrond. Een stem die Sven eerst op 3 december, begin van de advent, een naam gaf. Niemand minder dan Jan Decleir.

Tenslotte ook nog een extra pluim voor de decorbouwers, gezelligheid troef.

Volgende week geven we nog nieuws over de volgende SDRC productie in Elckerlyc, Prison Party, en Sven heeft ook nog aangekondigd dat er die dag nog meer te vertellen valt.

www.svenderiddercompany.be

Zou Kerstmis maar op drie kilometer van Luilekkerland liggen?

Gust Charrin.