SINGIN ’ IN THE RAIN

 

De laatste maal dat we hier aan het Donkmeer te Berlare waren was om er in augustus 2019 de ondergang van de Titanic  bij te wonen. Titanic was toen de musical die Festivaria opvoerde naar tweejaarlijkse traditie. Spijtig genoeg kwam er twee jaar later geen nieuwe “ watermusical”. De schuldige kennen we, laten we ze zoals Herman Brusselmans in zijn laatste boek “ Geschiedenis van de Moderne Literatuur” maar de spoken noemen.

Dit jaar kunnen we echter weer terecht in de zomer voor een nieuw spektakel. De musical “ Singin’in the Rain komt naar het Donkmeer. Vandaag op 15 maart werd de cast en de decor maquette voorgesteld. Een symbolische dag 15 maart, want stipt op hetzelfde moment in 2019 werd toen de cast van Titanic naar voren gebracht.

Singin’in the Rain begon als boek en werd in de jaren’ 50 succesvol verfilmd. Logisch dat er achteraf de musical versies kwamen. Zowel West End als Broadway waren de opstarter. Nu komt het stuk naar Vlaanderen.

Singin’in the Rain speelt zich af in de jaren ’20 van de vorige eeuw in Hollywood. Kort samengevat gaat het over Don en Lina, die beiden schitteren in de stomme film. Echter daar kwam de geluidfilm er aan. Lina had wat gebrek aan talent en ook een vreselijke stem. Dit probleem wilt men oplossen door Kathy, het feitelijke liefje van Don, te laten dubben. Jaloezie en wanhoop gaan een hoofdrol spelen. Hoe dit afloopt gaan we zien aan het meer.

Don Lockwood wordt gespeeld door Michiel De Meyer, een ancien hier te Berlare. Hilde Van Wesepoel is Lina Lamont, terwijl de rol van Kathy Selden in handen is van Daphne Wellens. De vierde rol, die van Cosmo Brown gaat naar nog een oudgediende van het Donkmeer, Nordin De Moor. Cosmo is studio muzikant en al van kindsbeen vriend van Don.

Nordin De Moor is aan een geweldige rollercoaster van seizoen bezig. De laatste loodjes van de musical 40-45, binnenkort “ The Sound of Music”, augustus aan het meer en eindigen in december in de chocoladefabriek bij Charlie  and the Chocolate Factory. Geen probleem wist hij ons te vertellen, alles is onder controle, de afwisseling is groots en de goesting na zolang stilliggen nog meer!

Musical hier aan het Donkmeer is iets speciaal. Spektakel en effecten die niet kunnen in een gewoon theater, de vele figuranten en een massa vrijwilligers. En er kan weer ruimschoots gebruik gemaakt worden van water. En het zal regenen op de scene heeft men beloofd.

Wie Donkmeer musical zegt denkt ook aan decor. Telkens worden we verwend met iets overdonderend. Decorbouwer Marnik Baert is hier niet aan zijn proefstuk en heeft traditiegetrouw zijn maquette getoond.

Het stuk speelt zich af in “ the roaring twenties” en het hoofdthema was het maken van films, dus studio’s. Het wordt een Art Deco interbellum decor ui de jaren twintig.

Twee aspecten kwamen hier naar voren: de cinema ( het draaien van de film) en de filmset ( voor de opnames). Men gaat speciale systemen gebruiken om snel van decor te veranderen. En natuurlijk gaat men ruimschoots gebruik maken van water!

Tickets en info: www.festivaria.eu Van 19 augustus tot 3 september.

 

Tekst en foto’s: Gust charrin.