Het Achterland bezoekt de Sinksenfoor

 

Het wordt bijna een traditie in de zomer voor Productiehuis Het Achterland om met een puur Antwerps icoon naar buiten te komen en er een komedie van te maken. Twee jaar geleden was er Viva Minerva en verleden jaar Café Beveren. Tussendoor werd er nog een supergeslaagde wintereditie gemaakt , Azzek nog zou Trouwen , de Strangers nostalgie verwerkt in theater. Steeds werd er gezocht naar een gegeven met een ziel , die naast een warm gevoel ook voor opwinding mocht zorgen.

Never change a winning team , zo voor de regie en het schrijven van een nieuw stuk kwam men weer terecht bij Jeroen Maes. Jeroen , die zichzelf beschrijft als een rasechte niet Antwerpenaar zocht en vond zijn inspiratie in de Sinksenfoor. Ongeveer zes weken niet weg te denken in het Antwerpse rond deze periode. Jeroen begon zijn script met een terugblik op eigen ervaringen , zijn leuke “foor- memories”, wanneer hij betovert werd door de attracties. Om dieper in de wereld van de foormensen te geraken zat hij ook nog een tijdje samen met verschillende eigenaars van kramen en met Luc Caals , de peter van de Sinksenfoor. Caals die ook in de cast zit.

DSC_0235DSC_0236DSC_0258

Jeroen noemt zijn theaterstuk een komische roller-coaster love-story. Geen “ indringer” verhaal zoals in de vorige Achterland producties maar een echte liefdesstory met veel menselijke warmte ; Vooral een aantonen dat foorkramers mensen zijn van vlees en bloed. Kortom het behouden van het authentieke Antwerpse warmhartig karakter en vooral gekruid met (h)eerlijke nostalgie. Hiervoor werd dan ook voorzien van een topcast , die op een (te) warme dinsdag einde mei zich voorstelden tussen de echte foorkramers , op een moment dat de foor nog aan het ontwaken was. Sommigen konden zich reeds praktisch inleven in hun rol. Carry Goossens , Firmin , zat al commentaar te geven in “zijn paardenkoerskraam terwijl zijn ( weer eens) echtgenote Danni Heylen haar eendjeskraam bevolkte. Linda De Ridder had het meest succes aan haar smoutenbollen kraam . Als Suzy was ze samen met Anne Van Opstal ( Anita ) in het verhaal , ijverig aan het oefenen bij specialist Delforge en niettegenstaande de hitte waren haar resultaten heerlijk om op te eten. De cast telt buiten de reeds genoemde Luc Caals ook nog Timo Descamps en Brent Pannier. Het verhaal gaan we niet verklappen. Daarvoor naar de Rode Zaal van het fakkeltheater , heel de zomer vanaf 29 juni tot en met 19 augustus. info: www.hetachterland.be