Periode Tour de France: sportnieuws BBC breakfast television begint met golf, dan cricket en dan even de uitslag rit 11 Vatan – Saint–Fargeau, winnaar Marc Cavendish, zijn vierde dit jaar en zijn achtste in twee jaar, komt naast Barry Hoban te staan als beste Britse renner in de Tour, die ook 8 overwinningen haalde, maar over een hele wielerloopbaan. Beeld ritverslag: 5 seconden.

Peking, Olympische spelen – baanwielrennen, zowel bij de vrouwen als bij de mannen, verzamelen de Britten massa’s medailles. Het magische baanproject in Manchester is er volledig in geslaagd zijn leerlingen aan de top te brengen.

Toch komt wielrennen minder in de media. Lees de sportpagina’s van de grote kranten, topstories altijd op de laatste pagina en zelden vind je uitgebreide verhalen over het wielrennen. Redenen?

In 2000 speelden of keken 27 miljoen Britten live naar niet minder dan 153 verschillende sporten.

Veel sporten kennen hun ontstaan zelfs in Britain en zo ontstonden heiligdommen als Wimbledon, Wembley ofThe Old Course in St Andrews (golf).

Een jaar in “Sporting Britain” is niet alleen een volledig voetbalseizoen in alle afdelingen met F. A. cup en Europese wedstrijden, maar ook een rugbycompetitie met het Six Nations Tournament tussen England, Wales, Scotland, Ireland, Frankrijk en Italië, een massa cricket, Formule 1 (Silverstone of Brands Hatch), roeien van de “grandeur” regatta in Henley tot de jaarlijkse bootrace op de Thames tussen de universiteiten van Oxford & Cambridge. Darts – Lakeside kampioenschap, snooker met het officiële wereldkampioenschap in Sheffield (the Crucible theater) eind april – begin mei, of the Grand National: zware hindernis paardenkoers in Aintree, Liverpool.

Het is dus geen wonder dat in de evolutie van heel wat sporten de Britten toonaangevend waren. Een kijkje naar de uitrusting van sommige sporten leert ons ook wel wat.

Cricket slaghout of “bat”: de eerste vinden we terug in 1700 en in 1774 bepaalde men de officiële afmetingen. Alles hierover is te vinden in Londen in het MCC Museum Lord’s Cricket ground (noordwest Londen St Johns Wood).

De rugbybal: de eerste dateert uit 1842 en werd gemaakt door William Gilbert, schoenmaker aan de Rugby School (midden Engeland) waar de nieuwe sport toen juist was uitgevonden. Vandaag is de firma Gilbert nog steeds de grootste producent van rugbyballen. Rugby School Museum is ook een bezoek waard.

De tennisracket: de eerste was volledig uit hout vervaardigd. In Hampton Court kan je de tenniscourt van Hendrik VIII nog bewonderen en af en toe zie je er spelers met de authentieke rackets spelen, totaal andere vorm hoor, wat ook voor het terrein geldt. De evolutie in tennis, dito materiaal, kan je zeer goed volgen in het Wimbledon Lawn Tennis Museum, samen met een toer van de All England Tennis club, een hoogtepunt in London. Indien je de toer wil, moet je die wel vooraf boeken. Een interactieve John Mc Enroe, die je door de kleedkamers loodst, is al de moeite waard. Toen ik er was, waren de laatste werken aan het dak begonnen en kregen we ook daarover veel uitleg.

We kunnen er nog de golfbal en de roeispaan aan toevoegen. Ook heel veel trofeeën vindt men in Britain. The F. A. cup is de meest bekende, maar ook de winnaar van Wimbledon krijgt een cup. Let wel, alleen de winnaar bij de mannen krijgt een cup, de winnaar bij de vrouwen heeft enkel recht op een groot presenteerblad.

Verder bestaat er de “Cheltenham” cup – àpaardensport en de Calcutta cup.

Calcutta cup is een onderdeel van het Six Nations Rugby Tournament, dat alleen gaat tussen Schotland & Engeland en dus een competitie in de competitie is.

The Ashes is een meerdaags cricketgebeuren tussen Australië en Engeland. The Ashes zelf is een kleine urne die assen van cricketpaaltjes bevat en dateert van 1882 toen de Engelse ploeg voor de eerste maal thuis tegen Australië verloor.

Veel sporten heb ik nog niet vernoemd: zeilwedstrijden ter hoogte van het eiland Wight bv. of sporten die alleen in Britain worden beoefend, de ene al excentrieker als de andere. Een heuvel afrollen achter een kaasbol van 3,5 kg, 410 meter zwemmen in modder ergens in Wales, of het voetbaltornooi in Ashbourne rond Aswoensdag, waar alles toegelaten is en de doelen 3 mijl van elkaar staan.