Enkele maanden geleden liep in de bioscoop “The other Boleyn girl” – het verhaal over de zuster van Ann Boleyn, die ook een geweldige indruk op Hendrik VIII maakte. Deze film was echter maar een oppervlakkige sfeerschets (eigen aan Amerikaanse producties).

The Duchess, bij het begin van het jaar te zien in Cartoons, was een verhaal dat zich 200 jaar later afspeelde en door BBC filmproductie werd gemaakt. Het werd op historisch accurate en sfeervolle manier op het grote scherm gebracht. Men slaagde er in de dramatiek van geforceerde huwelijken en buitenechtelijke toestanden heel voelbaar te maken.

Locaties, sets en kostuums waren tot in de puntjes verzorgd.

Het verhaal handelt over Georgiana, lid van de Spencer family (cf. Lady Diana).

Ze is een glamoureuze jongedame die in de tweede helft van de 18de eeuw een zorgeloos leven had op Althorp, het verblijf van de familie Spencer. Op jonge leeftijd huwde ze met “The Duke of Devonshire” een van de machtigste mannen van het land. Hij was echter, zoals Hendrik VIII, alleen maar geïnteresseerd in het nageslacht dat Georgiana hem kon bieden. Liefde was er niet en de Duke hield zich ook veel bezig met de dienstmeiden. Georgiana vermaakte zich op de top van de sociale ladder, maar kon enkel meisjes ter wereld brengen. The Duke begon zelfs een verhouding met Lady Foster, Georgiana’s beste vriendin. Georgiana was dan weer verliefd op Charles Grey, een rijzende ster in het parlementaire circuit. Na lange tijd schonk ze haar man toch een zoon en groeiden ze naar elkaar toe.

In deze film maakte men dankbaar gebruik van de veelvloed aan kastelen en Stately Homes in Engeland.

De beginscènes komen allemaal uit Althorp Hall (de Spencer family home).

Somerset House in London is de locatie voor de statige aankomsten met de koets. Dit elegante “Georgian”gebouw uit 1770 herbergt nu 3 verschillende kunstcollecties: het Courtauld institute, The Gilbert collection en de Hermitage. Het grote binnenplein doet in december altijd dienst als reusachtige ijspiste.

Ook Holkham Hall in Norfolk komt veelvuldig in beeld. Dit 18de eeuwse huis behoort nog altijd aan de Earl of Leicester. De grote Marble Hall doet in de film dienst als voorportaal bij de festiviteiten. Het is gemaakt naar een model van een Romeinse tempel, maar met albasten zuilen, geen marmeren.

Last but not least werd er ook grondig gefilmd in Chatsworth.

Chatsworth is een van de grootste Stately homes in Engeland. Vroeger was er een groep ‘the magnificent seven’ – een brochure van BTA met informatie over de zeven grootste “praalkastelen”. De eigenaar van Chatsworth is nog steeds the Duke of Devonshire (ik denk dat het nu de 12de Duke is). Georgiana ’s man was de 6de Duke.

Het huis staat in Derbyshire, Midlands. Je vindt er naast de prachtige tuinen – zie film – ook nog een kinderboerderij.

Dukes, Earls … Waarvoor staat deze adelstand?

De onderverdeling in “The Peerage” is verdeeld over 5 rangen.

—De hoogste is Duke — Duchess = hertog

Er zijn 5 Royal Dukes en 24 andere – aanspreektitel: Your Grace.

—Hieronder: Marquess – Marchioness = markies.

—Earl —- Countess = graaf; Viscount – Viscountess = burggraaf

—Baron — Baroness. De laatste 4 rangen spreek je gewoon aan met Lord.