In Engeland zien we weinig of geen grote kerstmarkten, ook de geur van braadworst wordt ons bespaard .De decoraties zijn vooral aanwezig in het straatbeeld en in de winkels.

Zowel Fortnum & Mason als Harrods in London hebben elk jaar een kerstthema voor de versiering van hun winkels. Dickens’ scènes zijn dikwijls de favoriet.

Traditioneel zijn de festiviteiten, religieuze diensten, het kerstmaal en het geven van geschenken in Engeland voorzien voor 25 december.

Veel vindt zijn oorsprong in de Victoriaanse periode. Het opstarten van een efficiënt postsysteem in de 19de eeuw gaf ook de start voor het versturen van kerstkaarten, veel kaarten vinden nu nog hun oorsprong in de Victoriaanse collectie (weer komt onze vriend Dickens kijken).

DSC_0072DSC_0073DSC_0083

De kerstboom deed zijn intrede via van de man van Queen Victoria, Prins Albert, die de boom introduceerde vanuit zijn geboorteplaats in Duitsland.

Traditioneel wordt op kerstavond een grote kous gehangen, gevuld met noten, appelsienen en een geldstuk voor Father Christmas, die de kous dan vult met geschenken.

Father Xmas = Santa Claus, = een weldoener uit de 4de eeuw, St. Nicholas, de bisschop van Myra (Turkije), de dag van Sinterklaas (6 december), het begin van de advent.

Ook zeer mooi zijn de Christmas Carols, de kerstgezangen, tijdens de hele maand december in veel kathedralen en kerken en op openbare plaatsen te horen.

De beroemdste is die vanuit King’s College in Cambridge op kerstavond al elk jaar te zien op BBC, (de eerste live uitzending op de radio dateert al van 1928).

Deze Carols gaan dikwijls samen met religieuze teksten: Nine lessons & Carols.

Veel Carols gaan eeuwen terug en de huidige selectie komt ook van de Victorians.

Ook leuk zijn de Brassbands van het Salvation Army (Leger des Heils), te zien in veel steden en vooral hartverwarmend in de winterkoude.

Ook hartverwarmend (vooral bij het Carol singing) is de traditie van mulled wine (warme wijn) met mince pies.

De basis was gehakt en gedroogd fruit. Nu wordt meestal alleen vet gebruikt i.p.v. gehakt en een basis van kaneel, nootmuskaat, brandy of rum samen met het fruit.

Oliver Cromwell maakte het eten van mince pies illegaal gedurende zijn bestuur. Het zou ook het favoriete eten van Father Christmas zijn!

Tweede kerstdag heet in Engeland “Boxing Day”. Dit gaat terug naar het feest van St. Stephen met een oud Engels gebruik: het verdelen van geld en voeding (in dozen = boxes) voor de minder bemiddelden in de parochies. De huidige versie: het personeel in de grote landhuizen en kastelen kreeg in het begin van de 20ste eeuw geschenken van de meester.

Op Boxing Day is er trouwens altijd een volledig voetbalprogramma in Engeland.

Op Christmas Day is letterlijk alles dicht: winkels zijn gesloten, er rijden geen treinen, de metro is toe, er varen geen ferries .

Ken je Mr. Bean? Dan ken je ook het traditionele kerstmenu bij uitstek: de kalkoen stuffed (= gevuld) met bv. kruiden en brood en meerdere variaties hierop – op het einde van dit kroniekje heb ik er eentje bijgevoegd (wat niet wil zeggen dat ik een meester-kok ben hoor!) – opgediend met roast potatoes, groenten en cranberry sauce =

de gekende veenbessen.

Het dessert is ook zo traditioneel met de Christmas pudding, meestal enkele maanden vooraf gemaakt (wordt goed bewaard). De basis is een variatie van gedroogd fruit als rozijnen, dadels, maar ook kaneel en amandelen zijn aanwezig. Meestal wordt het mengsel van tijd tot tijd met brandy overgoten tot men het opdient.

The cracker is een essentieel onderdeel van de kersttafel: uitgevonden in 1847 door een confectiemaker, die zijn inspiratie zocht bij de Franse bonbon (iets zoets, ingepakt in een papiertje).

Om zijn omzet te vergroten, kwam hij op de idee er een vers, tekstje, of grapje, een klein geschenkje (papieren hoedje enz.), of iets dat een klein knalletje geeft, in te verwerken (snap genoemd).

Nog eens onze Dickens: zeer traditioneel is het overal vertolken van “A Christmas Carol” over Scrooge, de vrek, die dankzij de kersttijd tot inkeer komt.

Nu mijn culinaire poging (Jamie Oliver, je moet niet bang zijn hoor)!

 

Bread & Celery stuffing:

–1 wit brood in blokjes gesneden

–3/4 kop met boter

–1 grote, gesneden ui

–4 tot 5 stronkjes witte selder gesneden

–1 lepeltje gedroogde salie en 1 lepeltje koriander

–zout en peper

–1 kop kippenbouillon

 

De boter smelten, ui en selder toevoegen, zacht laten worden op het vuur.

Van het vuur nemen en de kruiden toevoegen. Daarna de stukjes brood toevoegen.

De bouillon toevoegen en goed mengen.

 

Laten afkoelen en de kalkoen vullen op de traditionele manier.

 

Enjoy!