Na een overnachting juist buiten Bapaume , was ons doel voor dag 2,het gebied in de Noordelijke Somme ; ruwweg tussen de dorpen Serre en Hamel .Hier vind men zulke densiteit in militaire begraafplaatsen en gedenktekens, dat volgens Martin Middlebrook ( auteur van Somme battlefields) dit misschien wel het meest dense gebied aan heel het Western Front.zou kunnen zijn Hier bleven vele CWGC begraafplaatsen zoals ze waren op de plaats van de gevechten en loopgraven en maakten niet plaats voor grotere concentratiekerkhoven .Van de 22 originele werden er maar drie gesloten en herbegraven , wegens te moeilijk bereikbaar. Juist buiten Serre op de D919 vinden we dadelijk een groen CWGC bord met 5 opschriften , dit bord leid ons door het bos naar het Sheffield Park Memorial en 4 aanpalende begraafplaatsen .Die zondag was het weer ons zeker niet gunstig gezind en ik moest dadelijk denken aan een opmerking van Major Holt in zijn battlefied guides ; “remember that the Somme was very muddy in 1914-18 and can still be so today “Met de wagen geraakten we tot bij het eerste CWGC : Serre Road No 3; een kleine begraafplaats met 81 gevallenen , meestal West Yorkshire soldaten .; Een beetje verder bevond zich vroeger een oppervlakte van 4 kleine kreupelhoutbosjes ( copses in het Engels ) en de Britten noemden ze naar de apostelen ; Matthew; Luke, Mark & John Copse . Nu is dit Sheffield Memorial Park , kraters en oude loopgraven lijnen , begroeid met gras . Hier worden de soldaten herdacht van West Yorkshire bataljons , vele straatgenoten of werkmakkers uit dezelfde fabrieken .–> de zogenaamde “Pals”. Aanpalend aan het park is er nog Railway Hollow Cemetery met 107 graven .Nadien heeft men de Pal bataljons verboden ,daar er veel te veel slachtoffers vielen uit een en dezelfde gemeenschap . Nog wat verder is er Queen’s CWGC met 311 zerkjes . Hier ook nog eens een triestig bewijs van de vele vrienden die samen stierven , de meeste soldaten kwamen van de “ Accrington Pals” , een klein stadje in Noord England .Niettegenstaande het barre weer trokken we nog verder het bos in voor Luke Copse CWGC ,de laatste en verst verwijderde begraafplaats , die in feite al in “ Niemands land lag , tussen de beide strijdkrachten . 72 grafstenen aan een kant gezet geven het idee van gewone begravingen , maar dit is in feite een groot massagraf met individuele zeken .Twee Sheffield broers : F & W Gunstone liggen hier begraven .Nog even meegeven dat gedurende onze wandeling aldaar we op enkele Franse jagers botsten , jachtseizoen begon in Frankrijk op 25 september , die ons een juist naar de oppervlakte gekomen granaat van WWI lieten zien ( lengte 80 cm !)

Eindelijk met de wagen uit het bos geraakt ,een 300 tal meter verder weer een groot CWGC bord met naar rechts 5 begraafplaatsen en links op de baan een Frans en Brits naast elkaar .

Het Britse is Serre Road No 1 ( No 3 kwamen we al tegen , en No 2 is iets verder , hier zijn we niet meer geraakt )

Serre Road No 1 bestaat uit 2412 graven , waarvan er 1728 onbekend zijn , dit is ongeveer 70% ; een van de hoogste aan het Western Front . Je vind hier het graf van Luitenant M.W. Booth . de M staat voor Major , dat was zijn echte voornaam en ik heb ook nog vernomen dat hij een goede cricketspeler was , die zelfs enkele malen internationaal was voor England .

Speciaal hier ook het graf van twee broers, ze liggen bij elkaar en hebben dus dezelfde zerk .Lance-Corporal C.G. en soldaat P.J. Destrubé van het 22nd Royal Fusiliers.Ze kwamen van een Frans Canadees gezin en hun derde broer was in het begin van de oorlog gewond geraakt en teruggekeerd naar Canada.Ze stierven samen in Februari 1917 en werden in elkaars armen gevonden . Familie mocht altijd onder aan de zerken van de” CWGC een eigen tekst plaatsen . DE Franstalige familie koos: Unis dans la mort comme ils l’etaient dans la vie ; maar de steenkapper maakte hier een klein foutje en beitelde “ wie” i.p.v. vie; Toch liet de familie het staan .

DSC_0042DSC_0052DSC_0059

Koude , regen en wind , novemberweer verplichtte ons toen onze tocht te onderbreken , juist aan Redan Ridge No 1  was de aarden weg in een modderpoel herschapen , dus dit gebied is voor een volgend bezoek in 2011.