Deal en Walmer zijn twee opvallend identieke versterkingen uit de 16de eeuw, gelegen in het graafschap Kent in Zuid-Oost-Engeland op een boogscheut van het Kanaal. Ze gelijken in niets op de attractieve, middeleeuwse kastelen in Dover, Bodiam of Penvensey.

Rond 1530 begon Hendrik (of Henry) VIII aan de bouw van een kustverdediging langs de hele oostkust tussen Hull in het toenmalige Yorkshire en Pendennis in Cornwall. Hij deed dit met veel geld en deels ook met de stenen van de toen ontbonden kloosters. Het werd een keten van 20 kastelen en kustbatterijen uit vrees voor een katholieke invasie uit Frankrijk onder leiding van zijn erfvijand François I.

Drie kastelen kwamen er binnen een afstand van 3 mijl. Deal was het middelste, gelegen tussen Sandown en Walmer. Van Sandown blijft er alleen nog maar een restje stenen over, de rest is quasi weggespoeld in vroegere stormen. In de tijd van Hendrik VIII was de kust voor Kent aan de Goodwin Sands strategisch zeer belangrijk. In de tijd van de zeilschepen was het kustgebied voor Deal een zeer belangrijke plaats om te ankeren.

De kastelen waren eerst eerder beperkt in omvang en hadden oorspronkelijk een louter militaire functie, vandaar de meterdikke muren en de ontelbare schietgaten. De vorm, een ontwerp van een Tudorroos, tamelijk laag, een cirkelvormig middendeel en daaromheen een of meerdere ringen van halfronde bastions. In Deal zijn er rond de centrale toren 6 halve bastions, die elk nog eens twee kleinere bevatten. Het geheel werd dan nog omgeven door een muur en slotgracht.

Deze esthetische perfectie zien we ook terug in Walmer, hier ging men uit van 4 grote, ronde bastions rond de centrale hoofdtoren. Alle artillerie stond op de bastions.

De Tudorperiode ging echter voorbij zonder grote belegeringen, die er wel even kwamen in de Engelse Burgeroorlog, toen Deal & Walmer kortstondig in de handen vielen van de troepen van Cromwell.

Deal behield zijn defensieve karakter en herbergt in zijn kelders nu een tentoonstelling over “Henry VIII and his Castles”.

Walmer daarentegen kreeg in de loop der jaren meer het karakter van een woning, zeker wat het interieur betreft. Het werd ook de officiële residentie van “The Lord Warden of the Cinque Ports” (een eretitel).

The Cinque Ports was een confederatie die tot stand kwam tussen verschillende havens in de streek. De stijgende welvaart enerzijds en de belangstelling van piraten anderzijds maakten de weg vrij in 1278 voor een officieel verbond tussen Sandwich, Dover, Romney, Hythe en Hastings (later aangevuld met Rye en Winchelsea). Wellington, Churchill en The Queen Mother droegen allen de titel en verbleven dikwijls op Walmer. Van het verblijf van Wellington zijn enkele kamers overgebleven waar men o.a. zijn beroemde laarzen, dodenmasker, scheerspiegel en de leunstoel waarin hij stierf kan zien. Wellington overleed op Walmer.

Walmer heeft ook een zeer mooie tuin, aangelegd in 1800.

Alle inlichtingen op www.english-heritage.org.uk

MAR_3452DSC_0145DSC_0169