“Rolling Stock” terug te bewonderen aan de Diksmuidelaan

 

London Transport gaf in 1968 een naslagwerk uit over de geschiedenis van hun netwerk boven en onder Londen. Het woord “rolling stock “ is me nog steeds bijgebleven , een woord waarmee ze hun openbaar vervoer materiaal aanduiden. Vanaf midden juni kunnen wij hier in Antwerpen –Berchem ons eigen patrimonium van “rolling stock “ bewonderen in het gerestaureerde Vlaams Tram- en Autobusmuseum ( VlaTAM).

Oorspronkelijk was er een Antwerps tram-en bus museum in Fort V te Edegem. In 1988 verhuisde dit deel naar de beschermde tramloods in de Berchemse Diksmuidelaan. Hier opende men in 2001 en werd de collectie uitgebreid met onder meer materiaal van MIVA, MIVG, NMVB en de Lijn. In 2010 was men echter genoodzaakt om tot sluiting over te gaan wegens de erbarmelijke staat van het dak. Voorstudie en restauratie van deze klassieke tramloods ( beschermd monument sinds 1996) nam echter verschrikkelijk veel tijd in beslag. Nu is het echter zo ver en kan iedereen binnenkort weer volop van nostalgie genieten.

De collectie gaat terug tot de vorige eeuwwisseling , met de eerste elektrische tram. Er is een rijtuig uit de oorlogsjaren met speciaal geblindeerde ruiten en de onvermijdelijke trolleybus. Een uniek stuk is de Gyrobus , een Zwitserse uitvinding waarvan er maar bitter weinig gemaakt zijn. De bus deed dienst op het traject Gent-Merelbeke in de jaren 50. Aan een haltepaal werd stroom opgenomen , de generator van de bus werd aangedreven door een 1500 kilo zwaar vliegwiel in de bus. Het was dus in feite een zero –emissions vehicle dat weinig lawaai maakte. De bus was echter zeer zwaar en vooral een groot nadeel was dat ze niet altijd op tijd het volgende oplaadpunt haalde en dus gewoon stil kwam te staan. Het experiment stopte dan ook zeer vlug en de laatste overgeblevene staat hier bij ons!

Aan de muur de oude tramborden met de nummers van de lijnen en in diverse kleuren. Kleuren die toen gebruikt werden om da analfabeten te helpen.

Het museum aan de Groenenhoek draait volledig op vrijwilligers , die ook het enorme archief beheren.

Tot half oktober zal het museum open zijn op weekends en feestdagen , telkens van 14 tot 17u30. Gegidste rondleidingen kunnen aangevraagd worden. Niet open in de wintermaanden, de enorme loods heeft geen verwarming. En de “ Rolling Stock “ kan ook gebruikt worden voor huwelijken , verjaardagen e.d. Tevens kunnen ze ook ingezet worden op evenementen als de Museumnacht , Cultuurmarkt of Kersttram.

Toekomst gericht worden er samen met de stad ideeën en denkpistes naar voren gebracht om bv. In partnership met het vliegmuseum Stampe & Vertongen een toeristische trekpleister te creëren voor het district. Bereikbaarheid en informatie naar ( buitenlandse ) toeristen is er een aspect van.

Alle info op : http://www.vlatam.be/

Tekst en foto’s: Gust charrin.