Vapeurs 4 gaat op safari

 

Theater Elckerlyc was vrijdag 27 januari  the place to be voor alle avontuurlijke globetrotters in showbizz- en medialand. Iedereen keek uit naar de feestelijke voorstelling van de komedie Vapeurs 4, op Safari.

 

Uitgezonderd! Begon in 2017 met de eerste productie van Vapeurs. Toen nog met de bijnaam: Ladies at the Theatre. Het ludiek omgaan met overgangsproblemen bracht de vier dames toen naar Bali. Over de jaren heen zagen we ze nog verschijnen in Oostenrijk, op de latten met “ Vapeurs in de sneeuw “ ( 2019), en  op een cruiseschip  met “ alle trossen los”  ( 2020 )

Nu gaan we voor Vapeurs 4, een productie die eerst voor 2022 was voorzien maar verschoven werd naar januari 2023. De dames gaan nu voor een safaritrip met glamping naar Afrika. De safari is een cadeau en geen keuze, dus ze nemen de ongemakken en verzuchtingen erbij. Toch willen ze allen de Big Five zien! De  cast heeft ook een gedaanteverwisseling ondergaan: Geen Nele Goossens meer, noch Ann Tuts of Myriam Bronzwaar. Overgebleven anciens  , Lulu Aertgeerts en Anne Mie Gils krijgen een vers duo mee naar Afrika met Caroline Maes en Karin Jacobs. Regie bleef in handen van Martin Michel en oud getrouwe Allard Blom zorgde weer voor de teksten.

Geen nood, je hoeft de vorige Vapeurs niet gezien te hebben om te nieten van hun verhalen. Het werd weer een vriendinnenkomedie met inhoud. Er wordt veel gelachen maar op sommige momenten krijgt het viertal de zaal wel heel stil, als ze discussiëren over problematiek die velen kunnen beroeren. Denk maar aan het gesprek over kanker gaat. Wie weet hoeveel mensen in de zaal rechtstreek sof onrechtstreeks te maken hebben met dit item. Hedendaagse zaken gaan ze niet uit de weg en dit geeft reële stof tot nadenken. Realiteit, die soms rauw overkomt, maar door subtiele humor zijn juiste draagkracht en draagvlak vind. Velen in de zaal en  niet alleen vrouwen zullen zich aangesproken voelen, misschien met een boodschap? Het viertal slaagt er totaal in om niet allen met de komische noot te werken maar ook dieper op het leven in te gaan.

Dat er twee nieuwe krachten het Vapeurs viertal aanvulden was geen probleem, de synthese tussen de nieuwe ploeg werkte zoals voorheen.

Decor zeer sober houden en anderzijds attributen gebruiken die de toeschouwer wat giswerk laten is ook wonderwel meegenomen.

Muzikaal komt ons viertal ook met verve uit deze première.

Tot midden februari in Elckerlyc.

Tickets en info: www.backstage-producties.be

Tekst en foto’s: Diane Schroven.